30 Νοεμβρίου 2022

ΜΕΝΟΥ

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τη φάλαινα στον Σηκουάνα

Μια φάλαινα μπελούγκα, που ζει στον Αρκτικό Ωκεανό, μπήκε στον ποταμό Σηκουάνα και κατέληξε κοντά στο Παρίσι. Παραμένει ζωντανή για την ώρα, ωστόσο πλέον δεν κινείται.

Οι διασώστες ήλπιζαν να βοηθήσουν τη φάλαινα να ανακτήσει την όρεξη και την ενέργειά της για να επιστρέψει στη θάλασσα με ένα κοκτέιλ βιταμινών. Οι αρχές δοκίμασαν την ένεση βιταμίνης με την ελπίδα ότι θα τονώσει την όρεξή της και θα τη βοηθούσε να ταξιδέψει 100 μίλια πίσω στο ποτάμι μέχρι τη Μάγχη. Από εκεί θα μπορούσε να κολυμπήσει πίσω στον αρκτικό βιότοπό της. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί πλέον επιλογή.

«Έπρεπε να μεταφερθεί σε 24 έως 48 ώρες. Είμαστε όλοι δύσπιστοι σχετικά με την ικανότητα της ίδιας της φάλαινας να επιστρέψει στη θάλασσα», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ακόμα κι αν την οδηγούσαμε με βάρκα, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο, αν όχι αδύνατο. Ακόμα κι έτσι, η ευθανασία έχει αποκλειστεί προς το παρόν», πρόσθεσε.

Το εμφανώς υποσιτισμένο θηλαστικό εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον Σηκουάνα την Τρίτη, περίπου 70 χιλιόμετρα από το Παρίσι. Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να τη βοηθήσουν να κολυμπήσει, το ζώο παγιδεύτηκε. Οι διασώστες είναι απαισιόδοξοι για τις πιθανότητές της να επιβιώσει.

Μέχρι στιγμής της έχουν προσφέρει κατεψυγμένες ρέγγες και πέστροφες, αλλά σύμφωνα με όσους φρόντισαν για την επιχείρηση διάσωσης, το ζώο δεν φαίνεται να έχει δεχτεί το φαγητό. «Είναι αρκετά αδυνατισμένη και φαίνεται να έχει πρόβλημα στο φαγητό», είπε ένας τοπικός αξιωματούχος.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν πώς κατάφερε η φάλαινα να απομακρυνθεί τόσο πολύ από τα κρύα νερά της Αρκτικής και της υποαρκτικής, το φυσικό της περιβάλλον.

Οι φάλαινες μπελούγκα περιστασιακά επιχειρούν νότια το φθινόπωρο για να τραφούν όταν σχηματίζεται ο πάγος, αλλά σπάνια ταξιδεύουν τόσο μακριά από τη γενέτειρά τους.

Πηγή: BBC / Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy