24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Λονδίνο: Διαδήλωση κατά της έκδοσης του Τζ. Ασάνζ

Απαιτώντας από την κυβέρνηση της Βρετανίας να αρνηθεί να προχωρήσει στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, περίπου 200 ως 300 άνθρωποι διαδήλωσαν, χθες Τρίτη 18/5, στο Λονδίνο.

Ο  ιδρυτής του WikiLeaks, αντιμετωπίζει δίωξη στις ΗΠΑ για την αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων. Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Έπειτα από μακρά δικαστική μάχη, η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε επίσημα πράσινο φως την 20ή Απριλίου για την έκδοση του 50χρονου Αυστραλού στις αμερικανικές αρχές. Επαφίεται πλέον στην υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να αποφασίσει εάν θα υπογράψει την εντολή έκδοσης, στην οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Τα επιχειρήματα της υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ σχετικά με τους λόγους που δεν πρέπει να εκδοθεί κατατέθηκαν χθες Τρίτη, ανέφερε μέσω Twitter η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ.

Ο Αυστραλός, στερείται την ελευθερία του εδώ και μια δεκαετία. Πάνω από είκοσι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας τον υποστηρίζουν.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το πολιτικό άσυλο που του είχε δώσει για επτά χρόνια, και φυλακίστηκε.

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ