Οι (καλές) ηλεκτρικές συσκευές αποτελούν ένα πολύ βασικό στοιχείο του οικιακού εξοπλισμού και η ποιότητά τους διαφοροποιεί το επίπεδο άνεσης της καθημερινής διαβίωσης. Ωστόσο, όπως ήδη ξέρουμε, τίποτα δεν είναι φτιαγμένο ώστε να κρατάει για πάντα, κάτι τέτοιο δε συνέφερε καθόλου άλλωστε τις παγκόσμιες βιομηχανίες.
Έρχεται λοιπόν η στιγμή εκείνη που εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις ότι το μέλλον της ηλεκτρικής κουζίνας σου προβλέπεται βραχύ και δυσοίωνο. Και μια σειρά από ερωτήματα σε καταιγίζει. Έπειτα από τα αναμενόμενα, γιατί τώρα – γιατί σ’εμένα – γιατί γιατί γιατί, και μερικές βαθιές ανάσες αργότερα ακολουθούν οι λογικές ερωτήσεις όπως, αν χρειάζεται να φωνάξεις κάποιον ειδικό, αν αξίζει να την επισκευάσεις, αν είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις άμεσα το ξεφύλλισμα των καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών.
Όλα απολύτως λογικά ερωτήματα. Εμείς πάλι, στο evrytanika.gr ως τρίτοι παρατηρητές και την ψυχραιμία που μας διακατέχει, συντάξαμε μια σειρά από συμβουλές και οδηγίες.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι είναι αυτό που παρατήρησες και σου επέστησε την προσοχή;
- Ήχος : Αν η κουζίνα σου παράγει κάποιον ασυνήθιστο και ανεπιθύμητο ήχο, όπως κάποιου είδους τρίξιμο, πιθανότατα είναι ένδειξη βλάβης.
- Μυρωδιά: Η εκπομπή δυσάρεστων οσμών από τη συσκευή (που δεν εντοπίζονται σε κάποιο καμένο φαγητό), δείχνει ηλεκτρολογική βλάβη στην καλωδίωση ή άλλα εσωτερικά εξαρτήματα. Τίθεται θέμα ασφαλείας.
- Θέρμανση: Εάν κάποιο μάτι ή ο φούρνος δε ζεσταίνεται αποτελεσματικά, η διαδικασία του μαγειρέματος χάνει την ευκολία του. Πιθανότατα υπάρχει βλάβη στη ρύθμιση της θερμοκρασίας.
Προς διευκόλυνσή σου λοιπόν, και τη διατήρηση της σωματικής σου ακεραιότητας, το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση τεχνικού για επισκευή κουζίνας, και η επίσκεψή του στο χώρο σου. Εκείνος θα εξετάσει τη βλάβη και την επιτακτικότητα της αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της συσκευής, κι εσύ αναλογιζόμενος κάποιους παράγοντες θα κληθείς να αποφασίσεις εάν προτιμάς να προχωρήσεις στην επισκευή ή την αντικατάστασή της.
Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται με το κόστος επισκευής και την ηλικία της κουζίνας, και κατά κάποιον τρόπον αλληλοσυμπληρώνονται.
Αν η ηλικία της κουζίνας είναι πολύ μικρή, υπάρχει ενδεχόμενο να καλύπτεται ακόμη από την εγγύηση και να απαλλαγείς απευθείας από τα περιττά έξοδα.
Αν η εγγύηση έχει λήξει, αλλά η ηλικία της εξακολουθεί να είναι μικρή το πιθανότερο είναι πως η επισκευή της θα συμφέρει κοστολογικά.
Κι αυτό προκύπτει από το γεγονός πως εφόσον το μοντέλο κυκλοφορεί ακόμη στο εμπόριο, τα ανταλλακτικά του δεν είναι δυσεύρετα, ούτε και οι τιμές του υψηλότερες από το συνηθισμένο.
Στην περίπτωση όμως που η κουζίνα σου προσεγγίζει τα 10 ή και 15 έτη ζωής, θα συνιστούσαμε την αντικατάσταση. Λίγη σημασία έχει αν η επισκευή της δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Ο προβλεπόμενος χρόνος ζωής τείνει στην ολοκλήρωση, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες επαναλαμβανόμενων και συχνών βλαβών. Επίσης, μια πιο σύγχρονη κουζίνα έρχεται με νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες που θα αναβαθμίσουν την εμπειρία σου στη μαγειρική, ιδιαίτερα χρήσιμο για σένα που μαγειρεύεις καθημερινά. Τέλος, τα νεότερα μοντέλα είναι αρκετά πιο αποδοτικά ενεργειακά, κάτι που θα σε αποζημιώσει στους προσεχείς λογαριασμούς του ηλεκτρικού.