1 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μάρκος Μπότσαρης, ο πιο διεθνής ήρωας του ’21. Επιστημονική ημερίδα το Σάββατο (29/7) στο ιστορικό Κεφαλόβρυσο, από τα τοπικά ΓΑΚ

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την ηρωική μάχη του Μάρκου Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου, τα ΓΑΚ ν. Ευρυτανίας ανέλαβαν πρωτοβουλία διοργάνωσης δύο επιστημονικών ημερίδων για τον εμβληματικό οπλαρχηγό. Η πρώτη εξ αυτών θα γίνει το Σάββατο (29/7) στο αμφιθέατρο του Κεφαλοβρύσου

από την έντυπη έκδοση

Ως αρχειακός φορέας με πολλαπλή πολιτιστική δράση στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας, τα Γενικά Αρχεία Κράτους ν. Ευρυτανίας ανέλαβαν -ήδη από τον Ιανουάριο 2023- την πρωτοβουλία διοργάνωσης δύο επιστημονικών ημερίδων για τον επετειακό εορτασμό των διακοσίων ετών από την ηρωική μάχη του Μάρκου Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου (Αύγουστος 1823), καθώς θεωρούν αναγκαία τη διασύνδεση της υπηρεσίας με τις λειτουργίες της τοπικής κοινωνίας, που έχει ανακηρύξει το 2023 ως «Έτος Μάρκου Μπότσαρη».

Το προσεχές Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023, και ώρα 7.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Κεφαλοβρύσου, λίγα μέτρα από τον τόπο όπου ο Μάρκος Μπότσαρης λαβώθηκε θανάσιμα πριν από 200 χρόνια και άρχισε, έτσι, από εκεί η διαδρομή του για την ιστορική αθανασία, θα φιλοξενηθεί επιστημονική ημερίδα με ομιλητές, επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, που θα ρίξουν φως σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της επαναστατικής περιόδου και θα αναδείξουν στοιχεία σχετικά με τον διεθνή αντίκτυπο του θανάτου του Σουλιώτη ήρωα, του «πιο διεθνή Έλληνα του 1821», όπως λένε οι άνθρωποι των ΓΑΚ, ενός ιστορικού συμβόλου με γοητεία που ξεπερνά τα σύνορα της πατρίδας μας.

«Στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου λοιπόν, και στο αμφιθέατρο του μνημείου του, θα έχουμε την τιμή και την χαρά να ακούσουμε τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των φίλων των Αρχείων και της Ιστορίας, των εκλεκτών συναδέλφων και ερευνητών, Γιάννη Δημητρίου, Ελένης Σιαξαμπάνη, Δώρη Κυριαζή, Ηλία Μπουμπουρή, Νίκου Κανελλόπουλου, Μαρίας Παναγιωτοπούλου. Αξιοποιώντας ο καθένας, αρχειακό υλικό πέραν των τοπικών ορίων και πλούσια βιβλιογραφία, θα μας προσφέρουν τη δυνατότητα να κατανοήσουμε πλευρές της γοητείας του Μάρκου, αλλά και το ιστορικό πλαίσιο της δράσης του», διαβάζουμε στην πρόσκληση των ΓΑΚ ν. Ευρυτανίας.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς επισήμων και θα ακολουθήσει η ομιλία του Γιάννη Δημητρίου, Γεωλόγου – Ερευνητή τοπικής ιστορίας και της Ελένης Σιαξαμπάνη, Αρχαιολόγου, με θέμα “Η ενδυμασία των πολεμιστών της Επανάστασης, σπουδή πάνω σε απεικονίσεις πινάκων του ζωγράφου Αθανασίου Ιατρείδη”. Τον λόγο θα λάβει κατόπιν ο Νίκος Κανελλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας (Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων), για να αναπτύξει εισήγηση με τίτλο: “Η πολεμική δράση του Μάρκου Μπότσαρη”. Σειρά έχει αμέσως μετά η ομιλία του ερευνητή Ηλία Μπουμπουρή, με θέμα “Μια ιστορία για τα όπλα του Μάρκου στο Παρίσι”, και του Δώρη Κυριαζή, αναπληρωτή Καθηγητή Γλωσσολογίας Α.Π.Θ. με θέμα “Δημοτικά τραγούδια γειτονικών βαλκανικών λαών για τον Μάρκο”. Η αυλαία θα πέσει με την παρουσίαση της Μαρίας Παναγιωτοπούλου, δρ. Φιλολογίας, προϊσταμένης ΓΑΚ Ευρυτανίας με θέμα “Από το Καρπενήσι στο Παρίσι. Ο τελευταίος σταθμός στη διαδρομή ενός ηρωικού προτύπου από τον θάνατο στην αθανασία”. Την εκδήλωση θα συντονίζει η Ροδοθέα Καρφή, εκπαιδευτικός.

Στη συνδιοργάνωση είναι, η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας-ΠΕ Ευρυτανίας, ο ΟΠΑΣΤΕ, ο Δήμος Καρπενησίου, η ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, και το σωματείο Φίλοι ΓΑΚ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ. Η ημερίδα είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των Γιορτών Δάσους 2023.

ΠΗΓΗ ΠΙΝΑΚΑ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ