29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μάχη κορυφής στη Βουλή – Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης & ξεπάγωμα αυξήσεων στις συντάξεις, ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Σε υψηλούς τόνους η εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στη Βουλή για την τρέχουσα επικαιρότητα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε απολογισμό πεπραγμένων, ανακοίνωσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για όλους και το ξεπάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Δεν μιλήσατε για ακρίβεια, βενζίνη, Novartis, αντέτεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας επίμονα να ορίσει ο πρωθυπουργός ημερομηνία εκλογών, ενώ δήλωσε ότι «είμαστε ενωμένοι» απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν.

«Αυτή η κυβέρνηση 1/1/2023 θα καταργήσει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ενώ θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και μπαίνουν σε μια τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων – ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς να απειλείται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος αύξηση στις αποδοχές τους. Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Για εκλογές στο τέλος της τετραετίας μίλησε για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δουλειά της, δε βλέπω υπουργούς που έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Βλέπω μία Βουλή που ψηφίζει 2-3 νομοσχέδια την εβδομάδα. Και μεγάλος όγκος ακόμα νομοθετικός όποιος έρχεται τους επόμενους μήνες. Φοβάμαι κύριε Τσίπρα ότι για μία ακόμη φορά σου θα διαψευσθείτε πανηγυρικά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Θα ξαναπώ, εκλογές τέλος 4ετίας, φαίνεται να μην το ακούτε, αλλά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου, όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, θα πούμε τι θυμόμαστε από την τετραετία Τσίπρα, περικοπές, φόρους. Ψέματα, ψέματα, ψέματα».

Μια ημέρα πριν από τη συμπλήρωση των τριών ετών από τη νίκη της ΝΔ το 2019, ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής προχώρησε στην παρουσίαση όλων των αξόνων κοινωνικής πολιτικής που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

«Η κοινωνική αλληλεγγύη απαιτεί διαρκή, κοινωνική δέσμευση και εγώ την αναλαμβάνω προσωπικά, η ΝΔ είναι με το μέρος αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη» σημείωσε. 

Τόνισε  ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που διατρέχει τις πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες αυτά τα τρία χρόνια, είναι να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές.

«Γιατί ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το γκρεμό. Σαν χθες πριν από επτά χρόνια κ. Τσίπρα όσο και αν κάποιοι από σας θέλετε να το ξεχάσουμε. Συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δις. από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στα ζητήματα της εργασίας κομβική είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα.

«Τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ και με την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το ετήσιο όφελος ξεπερνά τα 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Ένας μισθός επιπλέον για κάθε εργαζόμενο.

Αυτό δίνει στην Ελλάδα την 9η θέση στην ΕΕ, πάνω και από την Πορτογαλία την οποία συχνά προβάλλεται ως πρότυπο και αυτό συνεπάγεται και αύξηση στις τριετίες και τα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει την θέση του σχετικά με το χρόνο των εκλογών, λέγοντας ότι είναι ο καιρός να σταματήσει να είναι παράγων πολιτικής αστάθειας και να «μαδά την μαργαρίτα», καλώντας τον να δώσει απαντήσεις. «Βάλτε τέλος και ξεκαθαρίστε αν θα κάνετε εκλογές τον Σεπτέμβριο, πάρτε θέση καθαρά έντιμα και δώστε δημοκρατική διέξοδο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του δεν ανέφερε τις λέξεις ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία και σκευωρία, επισημαίνοντας ότι είπε πολλά ψέματα και ότι μίλησε όχι απλά σαν σοσιαλδημοκράτης, αλλά σαν ΚΚΕ. Για τα εθνικά θέματα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ιδιωτικής χρήσης εξωτερική πολιτική και ότι έχει γίνει νέος Παπάγος. Σημείωσε ωστόσο, ότι απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν, «είμαστε όλοι ενωμένοι».

Ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός περί εθνικής πολιτικής και όσον αφορά στο σκάνδαλο Novartis και σημείωσε: «Εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους για να δώσετε απαντήσεις στο ποιοι επιχείρησαν να κουκουλώσουν αυτό το σκάνδαλο».

Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα για τον τόπο, τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, επισημαίνοντας ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης εξαντλείται σε φιλοδωρήματα στο πλαίσιο μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

«Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, και τώρα και πάντα με αυτούς είμαστε, με αυτούς πορευτήκαμε και αυτούς θέλουμε να εκπροσωπούμε. Τους πολλούς και μη προνομιούχους Έλληνες που με αγώνα και δουλειά θέλουν να φτιάξουν τη ζωή τους και την Ελλάδα και πιστεύουν στην πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα. Αυτούς εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ» σημείωσε ο κ. Κατρίνης.

«Βαδίζουμε στις εκλογές έχοντας πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που θα συναντήσουμε μπροστά μας», πρόσθεσε.

«Μιλάτε για κοινωνικές πολιτικές ενώ περνάτε αντεργατικά νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας», τόνισε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. 

««Μιλάτε για κοινωνική πολιτική, όταν με αφορμή την πανδημία, υλοποιήσατε με τους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους ό,τι πιο αντεργατικό ήταν σε εκκρεμότητα. Και αναφέρομαι στην απελευθέρωση των απολύσεων. Κανένα όριο, καμιά προστασία της εργασίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν παρά τις υποτιθέμενες ρήτρες προστασίας» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Η χώρα είναι στο μηδέν και απαιτείται Ελληνική Λύση τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγορώντας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και  ΠΑΣΟΚ ότι ακολουθούν την ίδια πολιτική.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ