28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μέτρα στήριξης / Επιδότηση 0,22 ευρώ στην τιμή βενζίνης για 60 λίτρα μηνιαίως – Στα 72 ευρώ η ενίσχυση για ρεύμα τον Απρίλιο

Την αύξηση επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος, τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την επιδότηση της τιμής της βενζίνης, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (17/3) ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «ύστερα από την υγειονομική κρίση, η Ευρώπη βιώνει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ένα πολιτικό και οικονομικό κόστος που φαίνεται και στο προϋπολογισμό και των ασθενέστερων στρωμάτων». «Στη δίνη αυτή της κατάστασης, ως κυβέρνηση κατανοούμε την όξυνση που έχει δημιουργηθεί και τις ανάγκες των ευάλωτων πολιτών για αυτό και αντιδρούμε άμεσα, ψύχραιμα και συντονισμένα», τόνισε.

Τα μέτρα

1η Παρέμβαση: Άυξηση τη επιδότησης ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνέχιση επιδότησης φυσικού αερίου (κόστος 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο).

2η Παρέμβαση: Έκτακτη ενίσχυση για 1,4 εκατ. νοικοκυριά, πριν το Πάσχα. Χορηγείται μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000 με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά. Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, σε 167.000 δικαιούχους του επιδόματος ΑΜΕΑ. Επίδης, θα δοθεί διπλή δόση σε 240.000 δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. (κόστος 324 εκατ. ευρώ).

3η Παρέμβαση: Επιδότηση καυσίμων φυσικών προσώπων και μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Χορηγείται απευθείας επιδότηση καυσίμων για 3 μήνες στους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα αφορά 60 λίτρα καυσίμων μηνιαίως και η επιδότηση θα φτάνει τα 22 λεπτά (η ελαφύνση υπολογίζεται 54 ευρώ το μήνα). Η επιδότηση θα ισούται στα 27 λεπτά για τους μόνιμους κατοίκους νησιών. Η μείωση στο diesel θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο, ενώ τον Απρίλιο θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ για τα Ταξί.

4η Παρέμβαση: Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών απο 60 σε 96 άτοκες δόσεις.

5η Παρέμβαση: Μειώνεται σημαντικά και δίκαια ο ΕΝΦΙΑ. Η μείωση έχει φτάσει συνολικά στο 35% σε σχέση με το 2018. 

6η Παρέμβαση: Ενισχύουμε τους αγρότες. Μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο γεωργικό πετρέλαιο. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στο 6% για τα λιπάσματα. Επιδότηση κτηνοτρόφων για το κόστος των ζωοτροφών.

Επιδότηση καυσίμων φυσικών προσώπων

Κάρτα καυσίμων: Χορηγείται κατά τον μήνα Απρίλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  • Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
  • Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.
  • Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
  • Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.
  • Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).
  • Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Υπολογισμός κόστους:

Υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. 
Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα. 
Το ύψος της ανωτέρω επιδότησης υπολογίζεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Παραδείγματα:

  • Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.
  • Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.
  • Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.
  • Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Επιπλέον δίνεται κατά τον μήνα Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.

Κατά 80% αυξάνεται η επιδότηση για το ρεύμα τον Απρίλιο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε πως τον Απρίλιο η επιδότηση για την ηλεκτρική ενέργεία των νοικοκυριών θα αυξηθεί κατά 80%, σε σχέση με τον Μάρτιο. Η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για κατανάλωση νοικοκυριών έως 300 κιλοβατώρες, αυξάνεται από 40 ευρώ τον Μαρτιο, σε 72 ευρώ.

Η επιδότηση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου φτάνει τα 87 ευρώ για τις πρώτες 300 kWh.

Για τις επιχειρήσεις η επιδότηση τον Απρίλιο φτάνει τα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αρτοποιεία θα δοθεί πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και μέχρι 25 κιλοβατώρες.

Παράλληλα, θα δοθεί επιδότηση 20 ευρώ για φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιπλέον 20 ευρώ σε ΔΕΠΑ εμπορίας.

Ειδικότερα, για τον Απρίλιο οι επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές σε παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού και εισοδήματος (περίπου 4,2 εκατ. μετρητές): Για κατανάλωση έως 150 κιλοβατώρες επιδότηση 27 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 151-300 κιλοβατώρες 21 λεπτά. Έτσι, η συνολική επιδότηση για τις 300 κιλοβατώρες διαμορφώνεται σε 72 ευρώ, από 40 ευρώ τον Μάρτιο, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 80%.
  • Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση γίνεται 29 λεπτά ανά κιλοβατώρα για 300 κιλοβατώρες. Δηλαδή 87 ευρώ από 53 τον Μάρτιο.
  • Για μη οικιακούς καταναλωτές (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά τιμολόγια κ.ά,) η επιδότηση διπλασιάζεται σε 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 65 ευρώ τον Μάρτιο, για το σύνολο της κατανάλωσης. Για πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχές ισχύος μέχρι 25 KVA καθώς για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής δίνεται επιπλέον επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, άρα το σύνολο της επιδότησης φθάνει τα 230 ευρώ. Για όλες τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 KVA θα εφαρμοστεί αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με στόχο να απορροφηθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.

Για τους πολίτες, οι οποίοι στην περυσινή δήλωση εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας, στην νέα υποβολή δήλωσης θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής, προκειμένου να τους δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί.

Επίσης, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, στις νέες φορολογικές δηλώσεις δημιουργείται πεδίο για τη συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας. Σε αυτές τις παροχές, που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Οι επιδοτήσεις του φυσικού αερίου για τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, καθώς οι τιμές στη διεθνή αγορά παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ