20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

«Μία αλλαγή στην τουρκική πολιτική σκηνή θα ανοίξει περισσότερο το παράθυρο ευκαιρίας για τα ελληνοτουρκικά» – Κ. Υφαντής στην ΕΡΤ για τις εκλογές στην Τουρκία

«Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι μία οριακή αναμέτρηση κι επειδή στο παρελθόν βγήκαν αληθινές, δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη φορά να μην τις πιστέψουμε» τόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Κώστας Υφαντής, αναλύοντας τα πιθανά αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, με τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

«Νομίζω ότι το πιθανότερο είναι να επιβεβαιωθεί στην πράξη ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και η αντιπολίτευση αυτή τη φορά μπορεί να νικήσει. Το αν θα περάσει στον δεύτερο γύρο ή όχι ή αν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, αυτό μένει να αποδειχθεί», συνέχισε.

Κληθείς να απαντήσει στο τι είναι αυτό που μπορεί να δώσει στον ένα ή τον άλλον υποψήφιο την τελική νίκη, ο κ. Υφαντής απάντησε: «Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι όντως πάμε σε ένα οριακό εκλογικό αποτέλεσμα, νομίζω ότι η αποχώρηση του Ιντζέρ από την κούρσα, θα δώσει ένα ακόμα μικρό ίσως αλλά αρκετό προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου.».

«Το πώς θα εξελιχθεί πολιτικά η Τουρκία επηρεάζει την Ελλάδα άμεσα. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι με μία αλλαγή στην τουρκική πολιτική σκηνή, τέτοιου μεγέθους, μετά από 20 χρόνια, το παράθυρο ευκαιρίας εάν ανοίξει για τα ελληνοτουρκικά θα είναι μεγαλύτερο», σημείωσε ο κ. Υφαντής απαντώντας στην ερώτηση αν συμφέρει την Ελλάδα να κερδίσει συγκεκριμένα ένας από τους δύο.

Σχετικά με εάν θα είναι ομαλή η μετάβαση στην εξουσία, στην περίπτωση που χάσει ο Ερντογάν, ο κ. Υφαντής είπε πως «υπάρχουν σενάρια που εκπηγάζουν μέσα από την ίδια την Τουρκία, δηλαδή Τούρκοι αναλυτές που ξέρουν πάρα πολύ καλά τα πράγματα εκφράζουν φόβους. Δεν είναι εύκολο να διαγράψεις, να αγνοήσεις αυτές τις απόψεις. Πραγματικά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα αποχωρήσει, σε περίπτωση οριακής μάλιστα ήττας χωρίς να κάνει κάτι. Και αυτό είναι ένας πολύ μεγάλος φόβος. Υπάρχουν, όπως είπα, σενάρια μέχρι και για πραξικοπήματα της τελευταίας στιγμής».

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων τόνισε ακόμη το παράδοξο ότι «κανένας δεν περίμενε ότι η αντιπολίτευση θα ενωθεί έτσι όπως ενώθηκε. Κανένας δεν περίμενε ότι ο λιγότερο πιθανός υποψήφιος θα είναι τελικά αυτός που φαίνεται ότι επικρατεί: ο Κιλιτσντάρογλου».

Κλείνοντας, ο κ. Υφαντής είπε ότι το βράδυ της Κυριακής, γύρω στις 10 θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τα αποτελέσματα της κάλπης στην Τουρκία.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ