28 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μαζική η απεργιακή συγκέντρωση & πορεία στο Καρπενήσι, με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη – Ζήτησαν απόδοση δικαιοσύνης [ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ]

Με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, πραγματοποιήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση στο Καρπενήσι, ανήμερα της θλιβερής επετείου των Τεμπών

Η απεργία της 28ης του Φλεβάρη ήταν ημέρα μνήμης για τους 57 συνανθρώπους μας που χάθηκαν για πάντα στα Τέμπη και ημέρα αγώνα για έναν καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον για τους πολίτες και, κυρίως, τη νέα γενιά του τόπου.

Στο Καρπενήσι, στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, μαθητών/τριών, φοιτητών/τριών, εργαζομένων, δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, εκπροσώπων φορέων, σωματείων κ.α. Με το σύνθημα «Έναν χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών, απεργούμε και διαδηλώνουμε», το Νομαρχιακό Τμήμα Ευρυτανίας της ΑΔΕΔΥ είχε απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που είχε προκηρυχθεί.

«Εργατοϋπάλληλοι, αγρότες, νεολαία, ενώνουμε  τη φωνή μας και απαιτούμε να μπει τέρμα στη πολιτική του “Πάμε κι όπου βγει”, την πολιτική που καθημερινά θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στο όνομα του κέρδους, την πολιτική συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων του εγκλήματος των Τεμπών, την ίδια πολιτική που πετσοκόβει μισθούς και δικαιώματα, που ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες, υποβαθμίζοντας τη λειτουργία τους με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση», ανέφερε το Ν.Τ. Ευρυτανίας ΑΔΕΔΥ, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, «ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις (…), να δοθεί πίσω ο 13ος και 14ος μισθός, να καταργηθεί το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης, να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η προϋπηρεσία της διετίας 2016-17, να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας, να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλες οι υπηρεσίες μας, να εξοπλιστούν με όλα τα αναγκαία μέσα και να φτιαχτούν όλες οι αναγκαίες υποδομές». Και εκτιμούσε πως «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με την συνέχιση των περικοπών στους μισθούς μας και την ακρίβεια».

Μαζική συμμετοχή

Στην απεργιακή κινητοποίηση στο Καρπενήσι, συμμετείχαν οι εξής φορείς και σύλλογοι: 1ο ΓΕΛ Καρπενησίου, Ένωση Δικαστικών Υπαλλήλων Ευρυτανίας, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Καρπενησίου-Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας-Κέντρου Ψυχικής Υγείας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ, Σύλλογος Εργαζομένων Θεραπευτηρίου Χρ. Παθήσεων, Σύλλογος Εργαζομένων ΠΕ Ευρυτανίας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας, ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας Καρπενησίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου.

«Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι δεν ξεχνάμε, θα κρατήσουμε την υπόσχεση ότι θα γίνουμε η φωνή των νεκρών. Παλεύουμε και διαμαρτυρόμαστε στη σημερινή απεργία, ώστε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να μην συμβούν ξανά εγκλήματα όπως στα Τέμπη, να κάνουμε την οργή μας, διαμαρτυρία, να απαιτήσουμε μέτρα ασφάλειας στις μεταφορές και στις δουλειές μας. Να διεκδικήσουμε ένα μέλλον καλύτερο για τα παιδιά μας, για να μην υπάρξει ξανά παιδί που δεν θα απαντήσει στη μάνα του (…)», δήλωσε στα Ευρυτανικά Νέα, από την κεντρική πλατεία, η Ελένη Αθανασιάδου, πρόεδρος Ν.Τ. Ευρυτανίας της ΑΔΕΔΥ.

Εξάλλου, στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στο κέντρο του Καρπενησίου, χαιρετισμούς απηύθυναν, εκπρόσωποι της μαθητικής και φοιτητικής κοινότητας, των κτηνοτρόφων, των υγειονομικών, των δικαστικών υπαλλήλων, των συνταξιούχων. Η πολυπληθής συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία από την πλατεία έως το κτήριο της ΠΕ Ευρυτανίας, νωρίς το μεσημέρι.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ