19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μαθητές & μαθήτριες του ΓΕΛ Καρπενησίου γνωρίζουν τα μυστικά του σύμπαντος – Επίσκεψη στην “Αστροφάρμα”

Την ευκαιρία να γνωρίσουν πτυχές του αχανούς Σύμπαντος, είχαν ομάδα μαθητών και μαθητριών του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου. Τα παιδιά, με συνοδό καθηγητή τον κ. Δημήτρη Ζαρμπούτη, βρέθηκαν στην “Αστροφάρμα” που διατηρεί (πλησίον του Αγ. Νικολάου) ο κ. Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Αστρονομίας Ευρυτανίας «Αρτεμις».

«Σήμερα (σ.σ. 4/11)», γράφει ο τελευταίος, «φιλοξένησα στην Αστροφάρμα μου μια ομάδα παιδιών από το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου μαζί με τον Δημήτρη Ζαρμπούτη, όπου συζητήσαμε διάφορα θέματα αστρονομίας και είδαμε αστερισμούς και τους πλανήτες Δία, Κρόνο και Αφροδίτη μέσα από το τηλεσκόπιο. Πάντα με προφυλάξεις βέβαια».

«Ελπίζω», σημειώνει ακόμα, «η επόμενη συνάντηση μας να γίνει στο ολοκληρωμένο Κέντρο Αστρονομίας & Φυσικών Επιστημών της πόλης μας». Όπως έγραφαν τα «Ευρυτανικά Νέα» (διαβάστε εδώ πλήρες ρεπορτάζ), στον σύλλογο θα παραχωρηθεί, από τον Δήμο Καρπενησίου, ένα κτήριο στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και κατόπιν να γίνει η κατασκευή εργαστηρίων και εκθεσιακών χώρων.

Όταν υλοποιηθεί, θα περιλαμβάνει: χώρο εκδηλώσεων, εκθέματα μετεωριτών & αστροφωτογραφίας, αναψυκτήριο, αίθουσα παρουσιάσεων και προβολών, αίθουσα πειραμάτων, έκθεση απολιθωμάτων, βιβλιοθήκη, γραφεία, αποθήκη κ.α. Έξω από το κτήριο θα εγκατασταθεί ο αυτοματοποιημένος Θόλος του Αστεροσκοπείου, ύψους 3 μέτρων. Προϋπόθεση για να προχωρήσει το εγχείρημα είναι να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει τις εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων…

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ