29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Μαθητές, οι αφανείς ήρωες”. Επιστολή Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΕΠΑΛ Καρπενησίου προς το υπουργείο Παιδείας

Να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί λόγω της εν εξελίξει υγειονομικής κρίσης καλούνται μαθητές και εκπαιδευτικοί. Την άποψη πως «οι πραγματικές ανάγκες των μαθητών είναι στο περιθώριο και τα προβλήματα συνεχίζονται να υφίστανται», καταθέτουν οι γονείς στο ΕΠΑΛ Καρπενησίου, σε επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ζητώντας παρεμβάσεις και λύσεις.

«Οι μαθητές, οι αφανείς αυτοί ήρωες, δίνουν τον αγώνα τους. Ο καθένας και η καθεμιά με ό,τι μπορεί και διαθέτει (κινητό τηλέφωνο, έναν παλιό υπολογιστή, αδέρφια που μοιράζονται τις ίδιες υποδομές) υποστηρίζουν τις σχολικές τους υποχρεώσεις. Με την πλατφόρμα να δημιουργεί τις δικές της ανασφάλειες ως προς τη λειτουργία. Καθηλωμένοι σε μια οθόνη, χωρίς τη χαρά της διαπροσωπικής μάθησης, προσπαθούν να καταλάβουν αυτό που συμβαίνει», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο σύλλογος και επισημαίνει πως η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης εντείνει τις μαθησιακές ανισότητες.

Η πολύωρη έκθεση των παιδιών στις ηλεκτρονικές συσκευές και ο εγκλεισμός τους στο σπίτι, μπορεί να προκαλέσουν μυοσκελετικά προβλήματα αλλά και να αποτελέσουν «μία ωρολογιακή βόμβα στην ψυχική τους υγεία», υπογραμμίζουν οι γονείς και αναφέρονται, επίσης, σε προβλήματα σχετικά με τη βαθμολόγηση των μαθητών/τριών και τις απουσίες τους.

Καταθέτουν δε σοβαρές επιφυλάξεις για την Τράπεζα Θεμάτων και τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Αν πραγματικά η κυβέρνηση επιθυμεί οι απόφοιτοι του λυκείου να έχουν ένα ελάχιστο γνωστικό υπόβαθρο πριν μεταβούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση», τονίζεται χαρακτηριστικά, «θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις αναβάθμισης του λυκείου και της αξίας του απολυτηρίου, με εξετάσεις πιστοποίησης των γνώσεων όλων των μαθητών, με ενιαία βάση για όλους και όχι να εισάγει παράδοξους κόφτες στις πανελλαδικές, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανά επιστημονικό πεδίο». Ενστάσεις υπάρχουν από τον σύλλογο και για την αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Τι ζητούν

Ο σύλλογος καταθέτει αίτημα «…να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα διευκόλυνσης και αποφόρτισης τόσο των μαθητών και εκπαιδευτικών όσο και των γονέων που μοχθούμε καθημερινά προσδοκώντας την πρόοδο των παιδιών μας». Συγκεκριμένα, οι γονείς του ΕΠΑΛ Καρπενησίου προτείνουν τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα των 15 μαθητών, μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία ώστε να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αιτούμενοι:

-Επανεξέταση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για μελετημένη μείωση της ύλης όλων των μαθημάτων όλων των βαθμίδων και τάξεων.

-Μη καταχώρηση απουσιών στο my school, από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

-Επανάληψη της διδαχθείσας ύλης και ειδικά των εργαστηριακών μαθημάτων.

-Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων (…). -Καμία αλλαγή στο σύστημα των πανελλαδικών.

-Απόσυρση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και,

-Απόσυρση του μέτρου για την κάλυψη διδακτέας ύλης και αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών, στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, μέσω της τροποποίησης και ρύθμισης των αργιών διακοπών, και εορταστικών εκδηλώσεων.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ