26 Νοεμβρίου 2022

ΜΕΝΟΥ

Μακρόν και Ζελένσκι σε τηλεφωνικό ραντεβού για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν  με τον Ουκρανό ομόλογο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος ελέγχεται απο τους Ρώσους στη νότια Ουκρανία. Ο σταθμός θα είναι το κύριο θέμα της συνομιλίας όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Από τα τέλη Ιουλίου, έχουν αναφερθεί πολλά πλήγματα του πυροβολικού στο εργοστάσιο αυτό, για τα οποία αλληλοκατηγορούνται τα εμπόλεμα μέρη, εγείροντας ανησυχίες πως μπορεί να προκληθεί πυρηνική καταστροφή. Το ζήτημα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ζελένσκι, προειδοποίησε χθες Δευτέρα πως μια “καταστροφή” στον σταθμό θα απειλούσε ολόκληρη την Ευρώπη,   κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό ότι “βομβαρδίζει κοντινές πόλεις και κοινότητες” από τον πυρηνικό σταθμό.

Η πιο πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ήταν την 1η Αυγούστου. Τότε ο Γάλλος πρόεδρος είχε εκφράσει την ικανοποίηση του για την επανάληψη των θαλάσσιων μεταφορών σιτηρών από τη νότια Ουκρανία, οι οποίες είχαν αποκλειστεί λόγω της ρωσικής επίθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy