28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μαυροβούνιο: Εισαγγελέας κατά του οργανωμένου εγκλήματος συνελήφθη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου συνέλαβε σήμερα (9/12) έναν ειδικό εισαγγελέα της υπηρεσίας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, τον Σάσα Καϊντένοβιτς, με την υποψία ότι είναι μέλος μιας εγκληματικής οργάνωσης που ειδικεύεται στη διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την εισαγγελία της Ποντγκόριτσα, ο Κλαϊντένοβιτς φέρεται ότι είναι μέλος της οργάνωσης Κάβατς – από το όνομα μιας κοινότητας στον κόλπο του Κότορ. Τα μέλη αυτής της συμμορίας είχαν εμπλακεί σε μια ανηλεή σύγκρουση με την αντίπαλη, γειτονική συμμορία του Σκάλιαρι αφότου «εξαφανίστηκαν» περίπου 300 κιλά κοκαΐνης σε ένα λιμάνι της Ισπανίας, το 2014. Αυτό το ξεκαθάρισμα λογαριασμών είχε δεκάδες θύματα, στο Μαυροβούνιο, τη Σερβία αλλά επίσης και στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ουκρανία και την Αυστρία.

«Ο ύποπτος κατηγορείται ότι, από τα μέσα του 2020, έγινε μέλος εγκληματικής οργάνωσης, αυτής του Κάβατς» ανέφερε η εισαγγελία. «Πήρε την εντολή να μην ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες εναντίον των μελών αυτής της εγκληματικής οργάνωσης».

Ο Καϊντένοβιτς προστάτευε τα μέλη της συμμορίας που ευθύνονταν για τα σοβαρότερα αδικήματα.

Η κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Ντρίταν Αμπάζοβιτς είχε θέσει ως στόχο της την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Τον Οκτώβριο ασκήθηκε δίωξη στην πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου για συμμετοχή σε λαθρεμπόριο, μια επιχείρηση που είχε συγκροτήσει μια άλλη συμμορία. Η Βέσνα Μεντένιτσα, που ήταν επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί 14 χρόνια, φέρεται ότι κάλυπτε την οργάνωση, αρχηγός της οποίας ήταν ο γιος της, Μίλος Μεντένιτσα.

Η 65χρονη δικαστής συνελήφθη τον Απρίλιο, ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση για τη γειτονική Σερβία. Η ίδια και ο γιος της αρνούνται τις κατηγορίες.

Το Μαυροβούνιο, που ανεξαρτητοποιήθηκε το 2006 και είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2017, διαπραγματεύεται την ένταξή του στην ΕΕ. Η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία των 620.000 κατοίκων θεωρείται διαμετακομιστικός κόμβος για το λαθρεμπόριο τσιγάρων και ναρκωτικών.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ