28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

«Μαύρος» Σεπτέμβριος για τους φορολογούμενους – Μαζεμένες δόσεις για φόρο εισοδήματος και μία από τον ΕΝΦΙΑ

Ένας ιδιαίτερα δύσκολος περιμένει τους φορολογουμένους, άμα της επιστροφής τους από τις θερινές διακοπές.

Και μπορεί με τον άλφα ή βήτα τρόπο τελικά οι επιβαρύνσεις για τους μήνες του καλοκαιριού να μην ήταν τελικά ιδιαίτερα σημαντικές, ωστόσο όλες μεταφέρονται για τον Σεπτέμβριο.

Τον συγκεκριμένο μήνα καλούνται οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τρεις δόσεις από τον φόρο εισοδήματος και μία από τον ΕΝΦΙΑ.

Η ανατροπή αυτή έρχεται εξαιτίας της παράτασης που δόθηκε χθες στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο σύμφωνα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία επτά στους δέκα φορολογούμενους δεν πρόκειται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020 και αυτό διότι η πανδημία έπληξε σημαντικά τα εισοδήματα, ενώ οι ενισχύσεις που δόθηκαν από το κράτος στα φυσικά πρόσωπα είναι αφορολόγητα.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα και είναι αποτέλεσμα κυρίως τω μειώσεων των φορολογικών συντελεστών, και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα η πανδημική κρίση έχε οδηγήσει στη μείωση των εισοδημάτων για πολλούς φορολογούμενους αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα το 70% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν εκδοθεί είναι πιστωτικά ή μηδενικά και όπως όλα δείχνουν η τάση θα συνεχισθεί και ενδεχομένως να μειωθούν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται πλέον με αρχικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ έχουν και μειωμένη προκαταβολή φόρου (από το 100% στο 55%) με αποτέλεσμα οι περισσότεροι είτε να έχουν επιστροφή φόρου είτε να μην πληρώνουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο.

Επιστροφή φόρου σε πολλούς φορολογούμενους

Την ίδια ώρα χιλιάδες μισθωτοί που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας λαμβάνοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο την αποζημίωση των 534 ευρώ από το κράτος, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω του κουρέματος των ενοικίων δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα όσα υπολογίζουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών επιστροφή φόρου θα λάβουν περίπου 1,4 εκατ. φορολογούμενους από 1,1 εκατ. το περυσινό έτος, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται και στα μηδενικά εκκαθαριστικά.

Παράλληλα ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα είναι σημαντικό μικρότερος από το φόρο που πλήρωσαν πέρυσι.

Τέσσερις δόσεις φόρων σε ένα μήνα

Όλα τα παραπάνω βέβαια φέρνουν μεγάλη επιβάρυνση των φορολογικών υποχρεώσεων για τον Σεπτέμβριο. Η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου που αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο, σημαίνει ότι οι δύο πρώτες δόσεις πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η τρίτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του ΕΝΦΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 3,9 εκατ. δηλώσεις. Από την εκκαθάριση προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το 31,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.670.208 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,36 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 815 ευρώ.

• Το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.352.495 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.763.438 είναι μηδενικά.

• Για το 17,17% των φορολογουμένων ή 918.849 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 237 ευρώ.

To άρθρο «Μαύρος» Σεπτέμβριος για τους φορολογούμενους – Μαζεμένες δόσεις για φόρο εισοδήματος και μία από τον ΕΝΦΙΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ