20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μεγάλες ποσότητες χιονιού στο Βελούχι αλλά με… κλειστό το χιονοδρομικό. Προς νέα παράταση απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων

Η συζήτηση για το επόμενο στάδιο άρσης μέτρων, όπου θα ήταν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, το άνοιγμα των χιονοδρομικών αλλά και άλλες δραστηριότητες (όπως το κυνήγι και το ψάρεμα) έχουν «παγώσει», με τους ειδικούς τώρα να έχουν επικεντρωθεί και πάλι στο άνοιγμα των Λυκείων και Γυμνασίων που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Στο Βελούχι, οι πρόσφατες, διαδοχικές κακοκαιρίες από τα δυτικά πρόσθεσαν μπόλικο φρέσκο χιόνι στο βουνό, το οποίο όμως οι λάτρεις του σκι (και των άλλων χειμερινών αθλημάτων) δεν μπορούν να απολαύσουν, καθώς το Χιονοδρομικό Κέντρο παραμένει κλειστό. Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας προχώρησαν στον καθαρισμό του δρόμου ώστε, σε περίπτωση έναρξης λειτουργίας του Χ.Κ. να μην απαιτηθεί πολύς χρόνος για να δοθεί πλήρης πρόσβαση στη βουνό. Νέες χιονοπτώσεις αναμένονται το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, η σταδιακή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, με τα ημερήσια κρούσματα στην περιοχή των 800 και τη θετικότητα άνω του 2%, ανησυχούν τους ειδικούς που οδηγούνται σε εισήγηση για παράταση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Όπως και να ‘χει, σύμφωνα και με πρόσφατο ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων, η εφετινή χιονοδρομική σεζόν θεωρείται από τους ανθρώπους του κλάδου σχεδόν «χαμένη», καθώς ελάχιστα μπορούν να αλλάξουν από δω και πέρα.

Οι απώλειες τζίρων κατά την περίοδο των εορτών δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν σε καμία περίπτωση, ενώ το ενδεχόμενο τα χιονοδρομικά να ανοίξουν μέσα στον Φεβρουάριο αλλά με κλειστή την εστίαση (καφέ, φαγητό κλπ), δεν ικανοποιεί τους επαγγελματίες του βουνού.

Όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική κατάσταση, έτσι ώστε η επιτροπή των ειδικών για τη διαχείριση της πανδημίας να αποφανθεί το άνοιγμα -ή όχι- των χιονοδρομικών κέντρων το επόμενο διάστημα. Πιθανές ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή (29/1).

(Φωτογραφίες: Θανάσης Μπίκας)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ