Τα τελευταία χρόνια, η προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του οικισμού της Π. Βίνιανης του Δήμου Αγράφων, έχει ενταθεί, με ιδιώτες, τοπικούς συλλόγους και φορείς (Μητρόπολη, Δήμος κ.α.) να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη διατήρηση και προστασία της ιστορικής μνήμης. «Στις ερειπωμένες κατοικίες, στα καλντερίμια και στις αυλές της βρίσκονται τα χνάρια και τα αποτυπώματα της αρχιτεκτονικής μας παράδοσης και τέχνης, του βίου, του αξιακού συστήματος και της κοινωνικής μας εξέλιξης στο διάβα της ιστορίας μας», αναφερόταν σε ανακοίνωση της Ι.Μ. σχετικά με την απόφαση σύστασης φορέα για τη διάσωση του οικισμού της Παλαιάς Βίνιανης.
Έκθεση ζωγραφικής
Στο κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο παλιό δημοτικό σχολείο όπου συγκροτήθηκε η «Κυβέρνηση του Βουνού», θα φιλοξενηθεί προσεχώς μια ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση, με έργα καταξιωμένων ζωγράφων που πρόθυμα δέχθηκαν να παραχωρήσουν τις δημιουργίες τους.
Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου, 16 καταξιωμένοι εικαστικοί δημιουργοί θα εκθέσουν τα έργα τους στο Μουσείο Βίνιανης, το διάστημα από 23 έως 31 Οκτωβρίου 2021. Τα εγκαίνια της ΄έκθεσης θα γίνουν στη 13:30 το μεσημέρι του Σαββάτου (23/10), παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.
«Με τη ζωογόνο αυτή ζωγραφική αντάμωση επιχειρείται να δοθεί η ευκαιρία σε ειδικούς, και όχι μόνο, να δουν διαφορετικές ζωγραφικές απόψεις εκτός ‘των τειχών της πόλης’. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η τέχνη, πέραν της καλλιτεχνικής της αξίας, γίνεται βάλσαμο και αφορμή για επικοινωνία μεταξύ μας, κάτι που αποτελεί πανανθρώπινη ανάγκη», διαβάζουμε σε σχετική ανακοίνωση για την έκθεση.
Το κοινό θα δει από κοντά έργα που φιλοτέχνησαν οι: Ανδρουτσάκης Στάθης, Αντωνοπούλου Δήμητρα, Βατανίδης Στάθης, Βουδούρογλου Χρύσα, Γκαρτσέα Έλενα, Δεβετζής Ανδρέας, Κατζουράκης Κυριάκος, Μαρκόπουλος Κώστας, Παπαδόπουλος Διονύσης, Παπανικολάου Βασίλης, Παπασάικας Βασίλης, Περιβολάρη Κική, Ρίνας Βαγγέλης, Σεβαστάκης Δημήτρης, Στρατάκης Νίκος, Τούντας Παναγιώτης.
Όλοι, ανεξαιρέτως, οι δημιουργοί έχουν εκθέσει έργα τους σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε χώρους πολιτισμού στη Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου και διακρίθηκαν. Καλλιτεχνικές δημιουργίες τους βρίσκονται στις συλλογές μουσείων, της Βουλής των Ελλήνων, δημοσίων και ιδιωτικών Ιδρυμάτων και πινακοθηκών.
Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό καθημερινά, από 11 το πρωί έως 2 το μεσημέρι. Για επίσκεψη εκτός ωραρίου, δίδεται τηλ. επικοινωνίας: 6972831623 (εθελόντρια Βούλα Σούκη). Κατά τη διάρκεια της εικαστικής έκθεσης θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά του κορονοϊού.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
ΑΝΔΡΟΥΤΣΑΚΗΣ Στάθης (1959)
Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. ζωγραφική με δασκάλους τους Μυταρά, Λ. Κανακάκι, Τέτση, Κεσανλή, και κεραμική στο Εργαστήρι Εφαρμογών Κεραμικής της Α.Σ.Κ.Τ.. Εργάστηκε ως καλλιτέχνης οροφογραφιών και ασχολείται με την ζωγραφική και την χαρακτική. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών τεχνών Ελλάδας.
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ Δήμητρα (Μελβούρνη 1975)
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1993-1998) με δασκάλους τον Τ. Πατρασκίδη και τον Χ. Μποτσόγλου, και ψηφιδωτό (1995-1998) με τον Ι. Βαλαβανίδη και την Δάφνη Αγγελίδου. Δίδαξε στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ευρυτανίας και από το 2019 ανήκει στο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό της Α.Σ.Κ.Τ. διδάσκοντας στο τμήμα του ψηφιδωτού.
ΒΑΤΑΝΙΔΗΣ Στάθης (ΑΘΗΝΑ 1966)
Σπούδασε ζωγραφική στην “Leque Art of New York”. Εργάζεται ως ζωγράφος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
ΒΟΥΔΟΥΡΟΓΛΟΥ Χρύσα (Αθήνα 1944)
Παρακολούθησε γλυπτική στο εργαστήριο του Α. Απάρτη. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. με δάσκαλο τον Γ. Μοράλη. Δούλεψε στο εργαστήρι γλυπτικής Κ. Κλουβάτου. Συνεργάστηκε με το θέατρο Κ. Κουν. Ασχολείται με ζωγραφική, μικρογλυπτική και κόσμημα.
ΓΚΑΡΤΣΕΑ Έλενα (Μολδαβία 1961)
Σπούδασε στο Art College της Κισινάου, συνέχισε στην Ακαδημία καλών τεχνών της Αγίας Πετρούπολης. Δίδαξε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μολδαβίας και στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Creanga. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Καλλιτεχνών της Unesco, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καλλιτεχνών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.
ΔΕΒΕΤΖΗΣ Ανδρέας (Αθήνα 1954)
Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών με καθηγητή τον Γ. Μόραλη και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη. Με υποτροφία της Α.Σ.Κ.Τ. συνέχισε τις σπουδές στην Ecole Superieure de Beaux Arts και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Paris X. Επίσης ασχολήθηκε με την χαρακτική, σκηνογραφία και διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ Κυριάκος (Αθήνα 1944)
Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. με τον Γ. Μόραλη και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη. Συνέχισε σπουδές στο Λονδίνο στην χαρακτική και μεταξοτυπία, και κινηματογράφου στο London film school. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Έλληνες Ρεαλιστές». Συνεργάστηκε με το θέατρο Τέχνης, και ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης. Διετέλεσε καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ Κώστας (Ηλεία 1957)
Σπούδασε ζωγραφική – αγιογραφία στην Α.Σ.Κ.Τ. Με υποτροφία συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ecole de Beaux Arts στο Παρίσι. Ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του Κέντρου Επιμορφώσεως Βυζαντινής Τέχνης της Ι.Μ. Πειραιώς, όπου διδάσκει από το 1990.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Διονύσης ( Πάτρα 1945-2013)
Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. με δασκάλους τους Ν. Νικολάου και Γ. Μόραλη. Συνέχισε σπουδές στην Ecole de Beaux Arts στο Παρίσι. Ασχολήθηκε με την Βυζαντινή Αγιογραφία και μελέτησε την τεχνική της Νωπογραφίας. Αγιογράφησε ενοριακούς ναούς και ιδιωτικά παρεκκλήσια.
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Βασίλης (Άρτα 1968)
Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου. Το 2003 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής που διοργάνωσε το Μουσείο Φρυσίρα.
ΠΑΠΑΣΑΙΚΑΣ Βασίλης (Καινούριο Τριχωνίδας 1956)
Σπούδασε σχέδιο στο φροντιστήριο Βρασίδα Βλαχόπουλου και γλυπτική στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών. Ζει και εργάζεται μεταξύ του χωριού του και της Αθήνας.
ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ Κική
Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Από το 2007 εξελίσσει τεχνικές γύρω από το χαρτί.
ΡΙΝΑΣ Βαγγέλης (Σάμος 1966)
Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. ζωγραφική με καθηγητή τον Κοκκινίδη, και χαρακτική με δάσκαλο τον Εξαρχόπουλο. Δραστηριοποιείται μεταξύ Αθηνών, Νέας Υόρκης και Φλόριδας.
ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ Δημήτρης (Σάμος 1966)
Καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. . με δασκάλους τον Γ. Μόραλη και Δ. Μυταρά.
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ Νίκος (Ηράκλειο Κρήτη)
Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών, απ΄ όπου αποφοίτησε με άριστα, με δασκάλους τον Γ. Μόραλη και Δ. Μυταρά στην ζωγραφική, και με καθηγητή τον Β. Βασιλειάδη στη σκηνογραφία. Εργάστηκε ως σκηνογράφος και δίδαξε στο Κέντρο Επιμορφώσεως Βυζαντινής Τέχνης της Ι.Μ. Πειραιώς.
ΤΟΥΝΤΑΣ Παναγιώτης (Αθήνα 1965)
Σπούδασε γραφικές τέχνες στη σχολή Βακαλό, ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών με δάσκαλο τον Παναγιώτη Τέτση, γλυπτική με τον Σπύρο Βαλασάκη και χαρακτική με τον Θόδωρο Εξαρχόπουλο.