Ημερομηνία

ΜΕΘ Αγρινίου / Ποινικές διώξεις για τους 40 θανάτους στην πανδημία – Αναζητά την αλήθεια η οικογένεια του Γιώργου Καραγιάννη

ΜΕΘ Αγρινίου / Ποινικές διώξεις για τους 40 θανάτους στην πανδημία – Αναζητά την αλήθεια η οικογένεια του Γιώργου Καραγιάννη

Στην άσκηση ποινικής δίωξης για τους θανάτους ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ Αγρινίου λόγω των επιπλοκών της Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας άσκησε ο εισαγγελέας Αγρινίου.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το agriniopress.gr, η ποινική δίωξη ασκήθηκε για το αδίκημα της έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος κατά μελών της διοίκησης του νοσοκομείου Αγρινίου και μελών της νοσηλευτικής υπηρεσίας, αλλά και κατά άλλων προσώπων που τυχόν θα προκύψουν από την ανάκριση.

Κατά την περίοδο της πανδημίας, είχαν νοσηλευτεί στη ΜΕΘ Αγρινίου 41 ασθενείς με Covid-19. Η θνητότητα έφτασε στο 100%, καθώς οι 40 ασθενείς, ηλικίας από 40 έως 67 ετών, πέθαναν εντός του νοσοκομείου -και σε αυτούς αφορά η άσκηση ποινικών διώξεων- και ο ένας την επομένη του εξιτηρίου. Στη ΜΕΘ Αγρινίου άφησε την τελευταία του πνοή και ο Γιώργος Καραγιάννης, 51 ετών, από το Καρπενήσι, που έφυγε από τη ζωή στις 17 Δεκεμβρίου του 2020. Η οικογένειά του, η σύζυγός του και τα δύο παιδιά του γνωστού κι αγαπητού στη μικρή κοινωνία της Ευρυτανίας επαγγελματία (ξυλουργός), αναζητά και διεκδικεί να μάθει την αλήθεια για τις συνθήκες θανάτου του.

Η Βίκυ Γιαννοπούλου, σύζυγος του εκλιπόντος, αναφέρει στο patrinews.gr: «Είναι σαν να ήρθε ένα αρπακτικό και τον πήρε μέσα από το σπίτι μας και δεν καταλάβαμε τι μας έγινε, η ΜΕΘ δεν ήταν αυτή που πήγε ο Γιώργος, ούτε ΜΑΦ δεν θα το χαρακτήριζα με αυτά που γνωρίζω σήμερα. Ήταν ένα άνθρωπος υγιέστατος, χωρίς υποκείμενο νόσημα, ποτέ δεν είχε νοσηλευθεί δεν είχε προβλήματα υγείας, ένα θηρίο ήταν. Δεν κάπνιζε, δεν έπινε, ήταν ένα άνθρωπος που έστυβε την πέτρα. Ήταν πάρα πολύ γερός άνθρωπος».

«Το χαρτί θανάτου του δεν γράφει ότι έφυγε από κορωνοϊό, αλλά από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο», τονίζει και αναρωτιέται: «40 στους 40 ασθενείς χάθηκαν, οκτώ κρεβάτια άδειαζαν καθημερινά και άνθρωποι τους πέθαιναν, ένας από όσους εργάζονταν στη ΜΕΘ δεν διερωτήθηκε πως κάτι δεν πάει καλά; Πώς πήγαιναν ήσυχοι στα σπίτια τους; Καταλαβαίνετε πόσες αμέλειες υπάρχουν εκεί; Αυτοί είναι δολοφόνοι…».

Η υπόθεση εισήχθη για τακτική ανάκριση στον ανακριτή Αγρινίου, όπου θα κληθούν ν’ απολογηθούν οι κατηγορούμενοι και να καταθέσουν συγγενείς θανόντων, πραγματογνώμονες ιατροί και άλλοι. Η άσκηση ποινικής δίωξης έρχεται έπειτα από τέσσερα χρόνια νομικών ενεργειών συνολικά 17 οικογενειών εκλιπόντων που αναζητούν απαντήσεις.

Η υπόθεση κινδύνευε να τεθεί στο αρχείο. Ωστόσο, κλειδί για την εξέλιξή της είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις ιατρικής πραγματογνωμοσύνης που συντάχθηκαν από δύο γιατρούς και υποβλήθηκαν αρμοδίως. Πρόκειται για γιατρούς νοσοκομείου της Αθήνας, που ανέλαβαν να μελετήσουν τους ιατρικούς φακέλους των θανόντων και να καταλήξουν ως φαίνεται σε συμπεράσματα, που άνοιξαν τον δρόμο για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών κατά συγκεκριμένων προσώπων, για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα