29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ανακοινώνει σήμερα ο Μητσοτάκης

Σήμερα (5/5) στις 19.00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κάνει ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αύριο Παρασκευή (6/5), στις 8.30πμ, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η φόρμουλα της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, θα έχει 2 βασικά συστατικά. Το πρώτο θα αφορά το πλαφόν στην χονδρική τιμή και το δεύτερο επιδοτήσεις στη λιανική. Σε πρώτη φάση ο χρονικός ορίζοντας είναι για 6 μήνες, από τον Ιούνιο δηλαδή έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, το σχέδιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει και κάποια αναδρομικότητα η οποία μένει να δούμε πώς θα αποτυπωθεί στις ανακοινώσεις που θα γίνουν. Αν χρειαστεί, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επεκτείνει την παρέμβαση για τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τα κονδύλια που θα απαιτηθούν ανέρχονται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ για το εξάμηνο και θα προέλθουν από Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και την φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την επιστροφή των λογαριασμών στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού, λίγο πριν δηλαδή αρχίσει η φρενήρης αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Τον Αύγουστο του 2021 η τιμή του φυσικού αερίου είχε μια διακύμανση 25€-28€/MwH. Σήμερα βρίσκεται στα 105 ευρώ, σχεδόν δηλαδή τετραπλάσια.

Η παρέμβαση θα είναι οριζόντια, για όλους, σταματά δηλαδή η προσήλωση στις μικρές καταναλώσεις των 300Kw/μήνα. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι θα αφορά και δευτερεύουσες κατοικίες κι εξοχικά σε αντίθεση με το τρέχον σύστημα επιδοτήσεων που εφαρμόζεται μόνο στην πρώτη κατοικία. Φυσικά θα αφορά και τις επιχειρήσεις.

Είναι σαφές πώς εκτός από την ανακούφιση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, η κυβέρνηση θέλει να βάλει χαλινάρι και στον πληθωρισμό ο οποίος τρέχοντας με διψήφιο ποσοστό…ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις κυβερνητικές πολιτικές μείωσης των φόρων.

Πηγή: skai.gr

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ