2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Με κανόνες το τσάι βουνού… Από την 1η Ιουλίου ξεκίνησε η συλλογή του στα βουνά της Ευρυτανίας – Τι προβλέπει η δασική διάταξη

Ειδικές διατάξεις διέπουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συλλέγεται το τσάι βουνού, η ρίγανη και τα αρωματικά φυτά. Η Δασική Ρυθμιστική Διάταξη που αφορά το τσάι καθορίζει τις επιτρεπόμενες ποσότητες, τη μέθοδο και τον χρόνο συγκομιδής του ευωδιαστού φυτού που κάθε χρόνο τέτοια εποχή κατακλύζει τις πλαγιές της Ευρυτανίας

από την έντυπη έκδοση

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την 1η του Ιουλίου ξεκίνησε η περίοδος συλλογής για τον σιδερίτη -το γνωστό τσάι του βουνού- και τη ρίγανη. Το αρωματικό τσάι φύεται άφθονο στα ευρυτανικά βουνά, ωστόσο οι αρμόδιοι εφιστούν προσοχή όσον αφορά στον τρόπο και τον χρόνο συλλογής του· “προσέχουμε για να έχουμε και τα επόμενα χρόνια”, λένε οι ειδικοί και υπενθυμίζουν τους κανόνες που σχετίζονται με τη συγκομιδή του. Το εύγεστο και αρωματικό, με τις ευεργετικές ιδιότητες, τσάι του βουνού, δίνει το γνωστό και ευεργετικό αφέψημα που προτιμάται και καταναλώνεται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και η βιολογική καλλιέργειά του από ντόπιους παραγωγούς.

Τι προβλέπεται για τσάι και ρίγανη

Η Δασική Ρυθμιστική Διάταξη που εξέδωσε το Δασαρχείο Καρπενησίου στις 31 Μαΐου 2019, έχει ισχύ για δέκα (10) χρόνια και προβλέπει τα εξής: «Επιτρέπεται σε όλη την περιφέρεια του Δασαρχείου Καρπενησίου και κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου (εποχή φυσιολογικής ξήρανσης του φυτού) κάθε έτους, ατελώς η ελεύθερη συλλογή του αρωματικού φυτού σιδερίτης (τέιον ή τσάι του βουνού), αποκλειστικά και μόνο δια κοπής του υπέργειου τμήματος του φυτού με κατάλληλα κοπτικά εργαλεία (μαχαίρι, ψαλίδι) και σε καμία περίπτωση με εκρίζωση του φυτού. Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής του παραπάνω φυτού ανέρχεται μέχρι του ποσού των τεσσάρων (4) κιλών κατ’ άτομο το χρόνο αποκλειστικά και μόνο για κάλυψη των ατομικών αναγκών. Απαγορεύεται αυστηρά η συλλογή με εκρίζωση του φυτού σιδερίτης (τέιον ή τσάι του βουνού) προς εξασφάλιση της αναγέννησης και της μη εξαφάνισής του, τη συλλογή του σε άλλη εποχή εκτός της παραπάνω αναφερόμενης τη συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας από την προαναφερόμενη καθώς επίσης και την εμπορία του παραπάνω είδους».

Όπως σημειώνεται, οι παραβάτες της παρούσας καθώς και εκείνοι κατ’ εντολή των οποίων ενεργούν, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 3 του άρθρου 268 του Ν.Δ. 86/69 «Περί Δασικού Κώδικα», τα δε παρανόμως συλλεγόμενα προϊόντα και εργαλεία συλλογής κατάσχονται και δημεύονται (…).

Από την 1η Ιουλίου άρχισε, επίσης, και η περίοδος συλλογής ρίγανης στον νομό Ευρυτανίας. Η αντίστοιχη ρυθμιστική διάταξη του Δασαρχείου που είναι σε ισχύ, αναφέρει: «Επιτρέπουμε σε όλη την περιφέρεια του Δασαρχείου Καρπενησίου τη συλλογή ατελώς και άνευ άδειας με κοπή, απαγορευμένης της εκρίζωσης, των ώριμων φυτών του είδους Origanum Vulgare (ρίγανη) αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη ατομικών αναγκών και μέχρι του ποσού του μισού (1/2) κιλού την ημέρα κατά άτομο και μέχρι δύο (2) κιλά συνολικά για όλη την περίοδο συλλογής». Η ορθή συλλογή θα πρέπει να γίνεται κόβοντας μόνο το στέλεχος με τα άνθη χρησιμοποιώντας κοφτερή λεπίδα ή ψαλίδι, πάνω από το ξυλώδες τμήμα του φυτού αφήνοντας τουλάχιστον το ⅓ με καλά αναπτυγμένους ανθοφόρους βλαστούς γιατί με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ο πολλαπλασιασμός τους μέσω των σπόρων. Ο χρόνος συλλογής καθορίζεται αυστηρά από 1η Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Το δασαρχείο απαγορεύει τη συλλογή ρίγανης από 1η Οκτωβρίου μέχρι 30 Ιουνίου, με εκρίζωση, τη συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας χωρίς άδεια, καθώς και την εμπορία του φυτού. Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά ποινικές διατάξεις. «Τα παρανόμως συλλεγμένα προϊόντα και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεση του αδικήματος θα κατάσχονται και θα δημεύονται (…)», σημειώνεται.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ