Με κατάνυξη και επισημότητα γιορτάστηκε η Ύψωση Του Τιμίου Σταυρού στο Τροβάτο Αγράφων Ευρυτανίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Με κατάνυξη και επισημότητα γιορτάστηκε η Ύψωση Του Τιμίου Σταυρού στο Τροβάτο Αγράφων Ευρυτανίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου, εκπροσώπων τοπικών αρχών και πλήθους πιστών, εορτάστηκε η Ύψωση Του Τιμίου Σταυρού στο Τροβάτο Αγράφων Ευρυτανίας.

Διήμερες ήταν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις Υψώσεως Τιμίου Σταυρού, στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν Αγίου Δημητρίου, στο Τροβάτο Αγράφων Ευρυτανίας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2024. Στην εκκλησία φυλάσσεται επαργυρωμένος σταυρός βυζαντινής ξυλογλυπτικής με σκαλισμένες εικόνες της Καινής Διαθήκης, που πιστεύεται ότι εμπεριέχει ενσωματωμένο μικρό τμήμα από το Τίμιο Ξύλο.

Την παραμονή, Παρασκευή 13/9, τελέστηκε Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και οι Τροβατιανοί ξεκίνησαν την προετοιμασία της παραδοσιακής φασολάδας για την επόμενη ημέρα.

Ανήμερα της Ύψωσης Του Τιμίου Σταυρού, το Σάββατο 14/9, το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη, Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου. Έγινε, επίσης, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων του χωριού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Μετά τον εκκλησιασμό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου, τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο, πρόσφερε νηστίσιμα εδέσματα (χαλβά, ελιές, φασολάδα κ.α.) στο προαύλιο της εκκλησίας.

Έδωσαν το παρών στους εορτασμούς, η Βουλευτής Ευρυτανίας, Τζίνα Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι συλλόγων κ.α.