23 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Με κατάνυξη και συγκίνηση ο στολισμός των Επιταφίων στην Ευρυτανία. Τα “E.N.” στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Καρπενησίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Επιτάφιος: Στολισμός και μυσταγωγία στους ιερούς ναούς ανά την Ευρυτανία

Το έθιμο του στολισμού του Επιταφίου θέλει τις νέες γυναίκες, κυρίως, της κάθε ενορίας, να ξενυχτούν στολίζοντας τον ξυλόγλυπτο επιτάφιο με κάθε λογής ανοιξιάτικα λουλούδια. Πίσω από τα χρώματα των λουλουδιών κρύβονται συμβολισμοί: το κόκκινο συμβολίζει το αίμα, το μωβ το πένθος και το λευκό την αγνότητα. Εδώ και αρκετά χρόνια, στη διαδικασία εμπλέκονται συχνά και επαγγελματίες ανθοδέτες και έτσι, πολλές φορές ο στολισμός του Επιταφίου καταλήγει σε πραγματικά έργα τέχνης με μοτίβα σταυρών και γραμμάτων.

Η κατανυκτική μυσταγωγία της περιφοράς του Επιταφίου απαιτεί κάθε χρόνο την ετοιμασία της. Ο στολισμός του έχει ιδιαίτερο εθιμοτυπικό και δημιουργούσε πάντα μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των ενοριών, για το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Τα λουλούδια, με τα οποία στολίζεται ο Επιτάφιος, «έχουν μαγική δύναμη, αν είναι κλεμμένα από ξένους κήπους. Κι αν αφαιρεθούν από τον Επιτάφιο, μετά τη λήξη της τελετής, έχουν ακόμα πιο δραστική ενέργεια: σαν φυλαχτά ή σαν φάρμακα (βρασμένα με λίγο νερό στα κάρβουνα) για τα άρρωστα παιδιά» αναφέρεται στην πτυχιακή εργασία της σπουδάστριας στο Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασιλικής Καλτσή.  Τα λουλούδια που έπαιρναν οι πιστοί από τον Επιτάφιο θεωρούνταν ευλογημένα και τα τοποθετούσαν στο εικονοστάσι του σπιτιού. Οι γυναίκες έφτιαχναν με αυτά φυλαχτά για τους ναυτικούς και άλλοι τα χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, μετά την Ακολουθία των Παθών, στις εκκλησιές της Ευρυτανίας η ατμόσφαιρα ήταν βαθιά κατανυκτική, μυσταγωγική και συγκινητική. Με ευλάβεια και σεβασμό, γυναίκες και μικρά κορίτσια βοήθησαν να στολιστεί περίτεχνα ο Επιτάφιος, τηρώντας το παλιό χριστιανικό έθιμο που συναντάμε σε κάθε μικρή και μεγάλη ενορία. 

Έτσι έγινε και στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στα βόρεια του Καρπενησίου, όπου σε κλίμα κατάνυξης στολίστηκε ο Επιτάφιος της ενορίας για την περιφορά του το βράδυ της Μ. Παρασκευής, περιμετρικά της εκκλησίας. Στα “Ευρυτανικά Νέα” μίλησε ο π. Κωνσταντίνος Λιάπης, Εφημέριος Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Καρπενησίου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ