25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Με μαθήματα εξ αποστάσεως αρχίζει το νέο εξάμηνο στο ΔΙΕΚ Καρπενησίου, τι προβλέπει το ΦΕΚ

από την έντυπη έκδοση

Σε αντίθεση με τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου άρχισαν και πάλι τα διά ζώσης μαθήματα, στα Δημόσια ΙΕΚ -όπως του Καρπενησίου- η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται εξ αποστάσεως.

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το χειμερινό εξάμηνο 2020-’21 στο Δημόσιο ΙΕΚ Καρπενησίου, που εδώ και μήνες λειτουργεί με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης. Διδάσκονται ειδικότητες όπως κομμωτική, νοσηλευτική, συνοδός βουνού, μαγειρική, θερμικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα, εξάλλου, με ΦΕΚ που ανακοινώθηκε από τη Γ.Γ. Διά Βίου Μάθησης, τροποποιείται ο κανονισμός λειτουργίας των ΔΙΕΚ και από την 22α Φεβρουαρίου 2021 έως την 30η Ιουνίου 2021 προβλέπεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με τον ίδιο τρόπο όπως στο χειμερινό εξάμηνο, μέσω της πλατφόρμας webex. Σημειώνεται δε ότι η αξιολόγηση συμμετοχής σε εργασίες ατομικές ή ομαδικές δύνανται να αντικαθιστούν εξέταση έως 100% του πλήθους των συνολικών μαθημάτων.

Για το σύνολο των ανθρώπων της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο ΔΙΕΚ Καρπενησίου -εκπαιδευτές, εκπαιδευόμενους, διοίκηση, το προηγούμενο εξάμηνο ήταν πρωτόγνωρο, καθώς λίγο μετά την έναρξη των μαθημάτων με φυσική παρουσία (μέσα Οκτωβρίου ’20), αποφασίστηκε η έναρξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και η παρουσία των καταρτιζόμενων ορίστηκε ως υποχρεωτική.

Ύστερα από ένα διάστημα λίγων εβδομάδων προσαρμογής, η τηλεκπαίδευση λειτούργησε καλά και στο ΔΙΕΚ Καρπενησίου, με σχετικά ικανοποιητική τη συμμετοχή των εκπαιδευόμενων. Αναμφίβολα, πάντως, όπως παραδέχονται εκπαιδευτές και καταρτιζόμενοι, σε αρκετές περιπτώσεις τα μαθήματα από το σπίτι είναι αδύνατον να αναπληρώσουν τη φυσική παρουσία και αλληλεπίδραση.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η ειδικότητα Συνοδός Βουνού, που ξεκίνησε για πρώτη φορά φέτος στο ΔΙΕΚ Καρπενησίου (χειμερινό εξάμηνο 2020Β), με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα μεγάλο και τις εγγραφές να αγγίζουν τις… εξήντα (!). Εκ φύσεως, αρκετά από τα μαθήματα απαιτούν παρουσία στο φυσικό περιβάλλον, σε δάση, μονοπάτια κ.α., ώστε οι συμμετέχοντες να διδαχθούν με τρόπο βιωματικό έννοιες που αφορούν τις βασικές αρχές της ορεινής πεζοπορίας, τον προσανατολισμό, την κατασκήνωση στο βουνό, τη μετεωρολογία κ.α. Στο α’ εξάμηνο, μόλις 2-3 μαθήματα πρόλαβαν να γίνουν στην ύπαιθρο (στον Άγιο Δημήτριο, το Κεφαλόβρυσο), προτού τα περιοριστικά μέτρα καθηλώσουν εκπαιδευτές και καταρτιζόμενους…

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ