Με Πασχάλη γιορτάζουν οι γυναίκες… Σε εξέλιξη στο Καρπενήσι τα τριήμερα Πολιτιστικά Γυναικεία Γεφυρώματα 2024 (6-8/9) – Το αναλυτικό πρόγραμμα


Με τη συμμετοχή 350 γυναικών από 22 πολιτιστικούς συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα, πραγματοποιούνται τριήμερες εκδηλώσεις στο Καρπενήσι, με αποκορύφωμα τη συναυλία του Πασχάλη το Σάββατο (7/9).

Τα 3α Πολιτιστικά Γυναικεία Γεφυρώματα γίνονται με επίκεντρο το Καρπενήσι, την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024, με οικοδεσπότη τον Σύλλογο Γυναικών Ευρυτανίας. Πρόκειται για ένα αντάμωμα πολιτισμού με τη συμμετοχή συλλόγων γυναικών απ’ όλη την Ελλάδα, που θα φέρουν μαζί τους κουλτούρα, παράδοση, γαστρονομία, ήθη και έθιμα από τους τόπους τους.

«Ανοίγουμε μονοπάτια μέσα από τον πολιτισμό μας»

Μετά το Σοφικό Κορινθίας, τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, έφτασε η σειρά του Καρπενησίου, στην καρδιά της Ελλάδας, στην καρδιά της Ρούμελης, να υποδεχτεί τα Πολιτιστικά Γεφυρώματα των Γυναικών, γεμάτα γεύσεις και αρώματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, χορό, τραγούδια, παράλληλες εκδηλώσεις, δρώμενα και πολλές εκπλήξεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας θα βρεθούν αντιπροσωπείες

«Ρίχνουμε τις γέφυρες επικοινωνίας, σπάμε τα δεσμά της απομόνωσης, επικοινωνούμε το μήνυμα των γυναικών, ανοίγουμε μονοπάτια μέσα από τον πολιτισμό μας και ενώνουμε την Πελοπόννησο με τον Έβρο, τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ανοίγουμε τα χέρια και δημιουργούμε μια μεγάλη αλυσίδα, για να σηκώσουμε ψηλά τον πολιτιστικό πλούτο μας και αποδεικνύουμε σε όλη την Ελλάδα, πως όταν οι γυναίκες βάζουν τους σπόρους τους στο διάβα τους, όλα μπορούν να ανθίσουν», λέει στα Ευρυτανικά Νέα η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας, Λίτσα Πετροπούλου. «Έτσι γεννήθηκαν τα Πολιτιστικά Γυναικεία», προσθέτει, «καθώς δεκάδες σύλλογοι και ενώσεις γυναικών απ’ όλη τη χώρα βρίσκουν κοινό βηματισμό και έκφραση. “Σηκώνουμε” γέφυρες πολιτισμού! Κουλτούρα, παράδοση, γαστρονομία, τοπικά προϊόντα, πολιτισμός, από κάθε γωνιά της χώρας, θα εκπροσωπηθούν και φέτος, με τις καλύτερες πρέσβειρες του πολιτισμού μας, εμάς τις γυναίκες!».

Το πρόγραμμα

Οι 3ήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής (6/9) από το Συνεδριακό Κέντρο, με την υποδοχή και παρουσίαση των πολιτιστικών συλλόγων γυναικών, παράλληλα με χορό, παραδοσιακό εργαστήρι κ.α. Κορωνίδα των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η συναυλία, το βράδυ (20:30) του Σαββάτου (7/9) με τον αειθαλή Πασχάλη (Αρβανιτίδη), που με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια της ελληνικής ποπ σκηνής -από την εποχή των Olympians- θα ανεβάσει το κέφι.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου | Ώρα: 18.00

-Χίλια καλώς ορίσατε στα ψηλά βουνά – Έναρξη των Γεφυρωμάτων
-Παρουσίαση Παραδοσιακών Συλλόγων Καρπενησίου
-Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου
-Αγραφιώτικο Εναλλακτικό Παραδοσιακό Εργαστήρι Κρέντης
-Παρουσίαση των Συλλόγων Γυναικών

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Προαύλιος χώρος Δασαρχείου Καρπενησίου | Ώρα: 18.00

-Ο κύκλος του πολιτισμού – Κεντρική εκδήλωση
-Πολιτιστικά περίπτερα Συλλόγων
-Παράλληλες δράσεις & ομιλίες
-Γαστρονομικό περίπτερο Ευρυτανίας
-Ακολουθεί μουσική βραδιά ‘60s με τον αγαπημένο Πασχάλη

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Σύλλογοι γνωρίζουν την Ευρυτανία (επισκέψεις σε Ιερά Μονή Προυσού, Κορυσχάδες, Μεγ. Χωριό, Φαράγγι Πανταβρέχει, βαρκάδα στη λίμνη Κρεμαστών κ.α.).

Οι σύλλογοι

Θα πάρουν ενεργά μέρος στα Πολιτιστικά Γυναικεία Γεφυρώματα 2024, σύλλογοι και σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο, την Καστοριά και τη Φλώρινα μέχρι τη Ζάκυνθο.

Πιο αναλυτικά, συμμετέχουν οι: Σύλλογος Γυναικών Σοφικού Κορινθίας «Λέλα Ιατρίδη», Σύλλογος Γυναικών Πολυγύρου Χαλκιδικής, Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Ζακύνθου «Μελισιώτισσες», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Βραστάμων Χαλκιδικής, Ένωση Γυναικών Παναιτώλιου – Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας «Η Τριχωνίδα», Προοδευτικός Σύλλογος Κυριών Καστοριάς, Σύλλογος Γυναικών Αλιάρτου Βοιωτίας, Σύλλογος Γυναικών Αρναίας Χαλκιδικής, Σύλλογος Γυναικών Ηπείρου Κορινθίας, Σύλλογος Γυναικών «Ερωδιός» Μενιδίου, Σύλλογος Γυναικών Καΐτσας Φθιώτιδας, Σύλλογος Γυναικών Καλυβών Χαλκιδικής, Σύλλογος Γυναικών Φαρσάλων «Μελίνα», Σύλλογος Γυναικών Νέας Βύσσας Έβρου, Σύλλογος Γυναικών Παπαγιάννη Φλώρινας, Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης Τεμπών, Σύλλογος Γυναικών Σημάντρων Χαλκιδικής, Σύλλογος Γυναικών Στυλίδας, Σύλλογος Γυναικών Ταξιάρχη Χαλκιδικής, Σύλλογος Γυναικών Δομοκού «Φιλαρέτη», Σύλλογος Γυναικών Δ.Ε. Φουρνάς Ευρυτανίας, Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας.