28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Με το βλέμμα στραμμένο στην κυπριακή ΑΟΖ – Τα σενάρια για το νέο τουρκικό γεωτρύπανο

Από τις τελευταίες προετοιμασίες και ελέγχους, προτού ξεκινήσει για την πρώτη του αποστολή, πιθανώς στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη περνά το νέο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Συγκεκριμένα, το γεωτρύπανο ετοιμάζεται να αποπλεύσει στις 9 Αυγούστου, με πιθανότερο προορισμό τις παρυφές των οριοθετημένων από τη Λευκωσία θαλάσσιων οικοπέδων.

«Οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν σχετίζονται απαραίτητα με την ήδη διαπιστωμένη ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή υδρογονανθράκων γενικώς. Η όποια πρωτοβουλία αναλάβει σε περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Τουρκία θέλει να επιβεβαιώνει κάθε φορά διεθνώς ότι η ίδια είναι εκείνη που έχει δικαιώματα στην περιοχή και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία» σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης, Αντώνης Κλάψης.

«Οι εργασίες της γεώτρησης “Cronos-1”, εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει οτιδήποτε ανακοινώσιμο στην παρούσα φάση» αναφέρει σχετικά το υπουργείο Ενέργειας Κύπρου. 

Στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ δραστηριοποιούνται η γαλλική Τοτάλ και η ιταλική ΕΝΙ, γεγονός που καθιστά την εξίσωση γύρω από τις ακτές της μεγαλονήσου ακόμα πιο πολύπλοκη.

«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της, διότι όχι μόνο έχει την ελληνική υποστήριξη, αλλά είναι και μέρος ενός ευρύτατου πλέγματος συμμαχιών που περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, το Ισραήλ κοκ. Ίσως να προσδοκούμε κάτι περισσότερο από μεμονωμένα κράτη της ΕΕ κυρίως εκείνα που έχουν ειδικότερα συμφέροντα στην περιοχή, όπως είναι πρωτίστως η Γαλλία και η Ιταλία» προσθέτει ο κ. Κλάψης.

Στο μεταξύ, μήνυμα στέλνει η επικεφαλής της Κομισιόν προς την Άγκυρα να απέχει από προκλητικές ενέργειες κατά κρατών της Ένωσης.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε και να απαιτούμε από την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις κατά της ΕΕ ή των κρατών μελών της οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο διοικητής των ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ επισκέφθηκε την Αθήνα.

Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο στρατηγός Καβόλι, υπογράμμισαν τη σημασία αποφυγής ενεργειών που θίγουν τη συνοχή της Συμμαχίας.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ