Με το 11ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, άνοιξε η αυλαία των “Γιορτών Δάσους 2024” στο Καρπενήσι (ΒΙΝΤΕΟ 53 ΛΕΠΤΩΝ)

Με χορούς και τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα άνοιξε, ως είθισται, το πρόγραμμα των ΓΙΟΡΤΩΝ ΔΑΣΟΥΣ στο Καρπενήσι

Στην ιστορία πέρασε το 11ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιουλίου, ανοίγοντας την αυλαία των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Γιορτές Δάσους 2024”. Το χορευτικό πρόγραμμα φιλοξενήθηκε στο -ασφυκτικά γεμάτο- Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου, στις 20:30 το βράδυ. Σε ρόλο συνδιοργανωτών, η ΠΕ Ευρυτανίας, ο ΟΠΑΣΤΕ ΠΕ Ευρυτανίας και ο Δήμος Καρπενησίου.

Ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης & Περιχώρων, με ζουρνάδες και νταούλια, ο Σύλλογος Κρητών Αγ. Δημητρίου Αττικής, με λύρα και λαούτο, και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Ξυλοκέριζας Κορινθίας, με κλαρίνο και βιολί, πλαισίωσαν ιδανικά τα τμήματα ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου με χορούς και δρώμενα από όλη την Ελλάδα· συνολικά, επί σκηνής βρέθηκαν 120 (και πλέον) χορευτές και χορεύτριες, προσφέροντας ένα άρτιο μουσικοχορευτικό θέαμα.

Όλα τα τμήματα είχαν ξεκινήσει, λίγο νωρίτερα, με χορευτική πατινάδα από την κεντρική πλατεία του Καρπενησίου, υπό τους ήχους της ορχήστρας των Bronza Banda. Στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης Καρπενησίου, το κοινό καλωσόρισε ο Ηλίας Τσώνης, ειδικό μέλος και τ. πρόεδρος του Πολιτιστικού, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Χρήστος Κακαβάς, η Βουλευτής Ευρυτανίας, Τζίνα Οικονόμου, και η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής & Δασικής Πολιτικής, Κατερίνα Καλαντζή.

Την παράσταση άνοιξαν, μέλη της θεατρικής ομάδας και τα κορίτσια του εφηβικού τμήματος των παραδοσιακών χορών του Πολιτιστικού, παρουσιάζοντας έθιμα και χορούς της Ευρυτανίας. Στο κυρίως μέρος της εκδήλωσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου παρουσίασε χορούς από την Ευρυτανία, τη Λέσβο και την Αριδαία Πέλλας, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Ξυλοκέριζας ανέδειξε τη χορευτική παράδοση της Κορινθίας, ο Σύλλογος Κρητών Αγ. Δημητρίου Αττικής ανέβασε το κέφι με τα κρητικά και ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης & Περιχώρων παρουσίασε χορούς από το Ρουμλούκι Ημαθίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Γιώργο Μελίκη, ερευνητή της λαϊκής παράδοσης με ανεκτίμητη προσφορά στη διαφύλαξη του λαογραφικού πλούτου. Μετά το πέρας του φεστιβάλ, ακολούθησε μεταμεσονύκτιο γλέντι στον προαύλιο χώρο του Δασαρχείου Καρπενησίου.