26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Με 350 μηχανήματα η Περιφέρεια Στερεάς για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας – Ισχυρές χιονοπτώσεις στα ανατολικά – Στην “κατάψυξη” η Ευρυτανία

«Υπόθεση ανατολικών η νέα κακοκαιρία» έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα πριν από λίγες ημέρες και πράγματι, τα προγνωστικά μοντέλα επιμένουν ότι οι χιονοπτώσεις θα εστιάζονται στα ανατολικά, όπου μάλιστα αναμένονται κατά τόπους μεγάλες ποσότητες χιονιού.

Πέρασμα ασθενών χιονοπτώσεων

Στην Ευρυτανία, τα ξημερώματα του Σαββάτου (22/1) σημειώθηκαν ασθενείς χιονοπτώσεις και ισχνές χιονοπτώσεις σε χωριά όπως ο Άγιος Νικόλαος, η Φουρνά κ.α. Στο Καρπενήσι η κίνηση διεξάγεται χωρίς προβλήματα, αφού οι δρόμοι έμειναν καθαροί από χιόνι.

Το κύριο γνώρισμα του καιρού τα επόμενα 24ωρα θα είναι ο ισχυρός παγετός, με τον υδράργυρο να κατρακυλά πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν· πιθανόν θα σημειωθούν ελάχιστες και κάτω από τους -10c. Εάν επικρατήσουν και συνθήκες θερμοκρασιακής αναστροφής (ξαστεριά, άπνοια), δεν αποκλείεται να καταγράφουν και τιμές της τάξης των -15c.

Ασθενείς οι χιονοπτώσεις στην ανατολική είσοδο της ΠΕ Ευρυτανίας

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

«Με την κίνηση 12 εκχιονιστικών οχημάτων και μηχανημάτων έργου, από νωρίς σήμερα το πρωί επεμβαίνουμε και αντιμετωπίζουμε την ελαφριά χιονόπτωση και τον παγετό. Ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν. Συνιστώ προσοχή στις μετακινήσεις», αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, κ. Άρης Τασιός, σχετικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας στον νομό.

Που χρειάζονται αλυσίδες

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκε νωρίτερα ότι, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο έχει ως ακολούθως:

Νομός Ευρυτανίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου – Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνά – Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.

Νομός Βοιωτίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού) έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).
  • Στην Επαρχιακή οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).
  • Στην Επαρχιακή οδό Λιβαδειάς – Άμφισσας, από την 24η χ/θ (θέση Ζεμενός), έως την 32η χ/θ.
  • Δημοτική οδός Αναλήψεως – Κυριακίου.

Νομός Ευβοίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων :

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου – Γλυφάδας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπώνων.

Νομός Φωκίδας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 16η έως την 18η χ/θ.

Περιμένουν πολύ χιόνι στην ανατολική Στερεά

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, από το πρωί της Δευτέρας 24 έως και το απόγευμα της Τρίτης 25 Ιανουαρίου, θα τεθούν: η Εύβοια, η Αττική, η Βοιωτία, η ανατολική Φθιώτιδα, η Αργολίδα, η Λακωνία κ.α. Στις ανωτέρω περιοχές θα εκδηλώνονται ισχυρές χιονοπτώσεις και οι πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μεγάλα ύψη χιονιού.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ετοιμοπόλεμα περισσότερα από 350 μηχανήματα (εκχιονιστικικά, αλατιέρες κ.α.) προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. «Ετοιμαζόμαστε για ένα ακόμη βαρύ καιρικό φαινόμενο από σήμερα, πιθανώς έως και την Τρίτη», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ενημερώνοντας για την επιχειρησιακή κατάσταση ενόψει της επέλασης της «Ελπίδας».

«Διαθέτουμε 5.500 τόνους αλάτι σε 44 σταθμούς και έχουμε σε επιφυλακή περισσότερα από 350 μηχανήματα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και ιδιαίτερα στα πιο κρίσιμα σημεία. Ήδη περίπου 80 επιχειρούν, καθώς έχει ξεκινήσει η χιονόπτωση στα ορεινά», σημειώνει ο κ. Σπανός.

Για τον συντονισμό της προετοιμασίας συνεδρίασαν τα συντονιστικά όργανα (ΣΟΠΠ) στις πέντε περιφερειακές ενότητες. «Συνεργαστήκαμε ακολούθως με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, την Πολιτική Προστασία και τις τεχνικές υπηρεσίες. Συμμετείχαμε στη σύσκεψη με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, συναρμόδιους Υπουργούς, τους συναδέλφους Περιφερειάρχες και εκπροσώπους της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΔΕΔΔΗΕ και των παραχωρησιούχων των αυτοκινητοδρόμων», προσθέτει.

«Το σημαντικό», καταλήγει ο Περιφερειάρχης είναι ότι «…στα φυσικά φαινόμενα και τη διαχείρισή τους, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και απόλυτες λύσεις. Θέλει εγρήγορση και προσοχή από όλους μας. Είναι κρίσιμο να ακολουθήσουμε όλοι τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και όταν ενταθούν τα φαινόμενα σε κάθε περιοχή, να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις!».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ