30 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Με 49.000 ευρώ η ΠΕ Ευρυτανίας αναβαθμίζει το διαδραστικό Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας – Tι προβλέπεται να γίνει

Σχεδιάζεται προβολή βίντεο VR με θέμα την καταστροφή του Καρπενησίου το 1943 και τοποθέτηση αντιγράφων ιστορικών αντικειμένων

από την έντυπη έκδοση

Με ποσό 49.000 ευρώ περίπου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας- ΠΕ Ευρυτανίας αναβαθμίζει το διαδραστικό Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας. Με σχετικές προσκλήσεις υποβολής ενδιαφέροντος καλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προσφορές για την παραγωγή βίντεο virtual reality με θέμα την καταστροφή του Καρπενησίου το 1943, την τροποποίηση και δημιουργία νέων προθηκών και τη δημιουργία αντιγράφων εκθεμάτων.

Αρχικά προβλέπεται η παραγωγή και προβολή μίας VR (Virtual reality) εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας με θέμα την καταστροφή του Καρπενησίου το 1943. Το σενάριο προβλέπει εικόνες από μακριά με τα οχήματα των Γερμανών να φτάνουν στο Καρπενήσι. Την ίδια στιγμή ακούγονται ψίθυροι από ανθρώπους ότι «τα γερμανικά αυτοκίνητα χωρίς φώτα πέρασαν την Μακρακώμη και κατευθύνονται στο Καρπενήσι. «Ξαφνικά ακούγονται πυροβολισμοί, χτυπήματα, χώματα πετάγονται δεξιά και αριστερά από τον θεατή ο οποίος παρακολουθεί», διαβάζουμε σχετικά. Η παραγωγή θα περιλαμβάνει εικόνες της πόλης την εποχή εκείνη, σκηνές από τα ερείπια και τα αποκαΐδια που άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί κ.ο.κ.  

Η συγκεκριμένη παραγωγή αναμένεται να αναβαθμίσει περαιτέρω την ήδη καταξιωμένη εν λειτουργία έκθεση του Μουσείου. Το κόστος της υπηρεσίας ανέρχεται σε 24.800 ευρώ με τον ΦΠΑ και περιλαμβάνει τη δημιουργία μοντέλων, χώρων, υλικών, λοιπού οπτικοακουστικού υλικού καθώς κ.α., ενώ ο ανάδοχος θα πρέπει να παραδώσει αρχεία εκτελέσιμου κώδικα για μάσκα εικονικής πραγματικότητας, καθώς και τα αρχεία του πηγαίου κώδικα για μελλοντική τροποποίηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας- ΠΕ Ευρυτανίας.

Ακόμη, αναμένεται η τροποποίηση έξι (6) υφιστάμενων προθηκών και η κατασκευή τριών (3) νέων, συνολικού προϋπολογισμού 11.160 ευρώ. Σκοπός των παρεμβάσεων είναι η φιλοξενία και έκθεση νέων αντικειμένων.

Τέλος, θα τοποθετηθούν τέσσερα (4) αντίγραφα αντικειμένων – εκθεμάτων και δύο (2) προπλασμάτων – μακετών, με το κόστος να ξεπερνά τις 13.000 ευρώ.

Ειδικότερα, αναμένεται η δημιουργία αντιγράφου λαβής πιστολιού, κειμηλίου 19ου αιώνα και η δημιουργία αντιγράφων κοσμημάτων, επίσης κειμηλίων 19ου αιώνα, που θα φυλάσσονται σε προθήκη, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία αντιγράφων των ιστορικών «Πύργων του Καραϊσκάκη» που βρίσκονται στον Προυσό Ευρυτανίας και της τοξωτής Γέφυρας της Τατάρνας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ