25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μητροπολίτης: “Δεν μπορώ να το κάνω…” – Πέτσας: “Ο Χριστιανισμός έχει πονέσει από πολιτικές Πόντιου Πιλάτου”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας δεν έλαβε τις προσδοκώμενες διαβεβαιώσεις από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιο σχετικά με το θέμα των εμβολιασμών και τον ρόλο της τοπικής Εκκλησίας. Η ολιγόλεπτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο την Τρίτη (13/7), στο πλαίσιο επίσκεψης του υπουργού στο Καρπενήσι (2σέλιδο ρεπορτάζ στα Ε.Ν. που κυκλοφορούν), χαρακτηρίστηκε από έκδηλη αμηχανία, με τον επιχώριο ποιμενάρχη να αρνείται τη συνεργασία στο συγκεκριμένο ζήτημα, πιστός σε μια μάλλον άτεγκτη, όπως λένε πολλοί, γραμμή που ακολουθεί από την αρχή της πανδημίας.

«Προσβλέπουμε στη βοήθειά σας»

Η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου ήταν ο τρίτος κατά σειρά σταθμός της περιοδείας Πέτσα στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, αφού είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο και συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας. Η σύντομη -λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης κοινών σημείων επαφής- συνάντηση με τον Μητροπολίτη κ.κ. Γεώργιο, έγινε παρουσία του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κων/νου Κοντογεώργου, του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας κ. Άρη Τασιού  και των Δημάρχων Καρπενησίου & Αγράφων κ. Νίκου Σουλιώτη και Αλέξη Καρδαμπίκη.

Τη συνδρομή της τοπικής Εκκλησίας στη λογική της παραίνεσης προς τον εμβολιασμό, ζήτησε ο υπουργός απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη. «Καταλήγουμε», είπε ο κ. Στέλιος Πέτσας, «σε κάποια βασικά συμπεράσματα για το τι μπορούμε να κάνουμε τις επόμενες ημέρες για να επιταχύνουμε ένα ήδη επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα, να το φτάσουμε σε κάθε γωνιά της Ευρυτανίας και να πείσουμε  ανθρώπους που θα ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο, αλλά για κάποιους λόγους το αναβάλλουν. Πέραν των επιστημονικών φορέων και της αυτοδιοίκησης, και η Εκκλησία μπορεί να παίξει έναν πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό».

«Προσβλέπουμε στη βοήθεια σας», τόνισε ο αν. υπουργός προς τον κ.κ. Γεώργιο, «…ώστε να φτάσει το μήνυμα εμβολιαζόμαστε γιατί ζούμε, αλλιώς απλώς μετράμε τις ημέρες που περνούν. Και είναι καλό για εμάς, τους οικείους μας και για όλους όσους ζουν στο κοινωνικό σύνολο που συναναστρεφόμαστε. Και πιστεύω ότι εσείς που μιλάτε στις καρδιές των πιστών και των ανθρώπων μπορείτε να μεταφέρετε πολύ καλύτερα από τον οποιονδήποτε αυτό το μήνυμα».

«Περπατάμε σε τεντωμένο σχοινί»

Η Εκκλησία στοχοποιήθηκε ως θεσμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόνισε ο ποιμενάρχης και έκανε λόγο για «άδειες εκκλησίες, ειδικά στα χωριά όπου πηγαίνουμε». «Μπορούμε, θεωρητικά μπορούμε (σ.σ. να μεταφέρει η Εκκλησία το εμβολιαστικό μήνυμα), γιατί μην ξεχνάτε ότι αυτό το πρόβλημα έχει θίξει την Εκκλησία αρκετά και οι εκκλησίες είναι πια άδειες. Οπότε το ερώτημα είναι σε ποιους απευθυνόμαστε; Ξέρετε πολύ καλά ότι δημιουργήθηκαν πάρα πολλά προβλήματα, στοχοποιηθήκαμε σαν θεσμός, όχι σαν διοίκηση, όλο αυτό το διάστημα και οι εκκλησίες, ειδικά στα χωριά που πάμε είναι άδειες. Δηλαδή να απευθυνθούμε που; Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε ο Μητροπολίτης.

«Εγώ, σας το λέω ευθέως», συμπλήρωσε ο κ.κ. Γεώργιος, «δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά των εμβολιασμών (…), ο καθένας είναι ελεύθερος να λειτουργήσει και να σκεφτεί όπως θέλει. Σίγουρα, για το κοινωνικό καλό πρέπει οι άνθρωποι να εμβολιαστούν, από την άλλη, όμως, επειδή υπάρχουν και ενστάσεις, νομίζω ότι για μας, επειδή έχουμε ήδη φορτωθεί πολύ, αν σας δείξω επιστολές, email, τι σχόλια δεχόμαστε και από τις δύο πλευρές -η μια να μας θεωρεί ότι έχουμε ξεπουλήσει τα πάντα, η άλλη να μας θεωρεί τζιχαντιστές. Κατακρινόμαστε από όλους, περπατάμε σε τεντωμένο σχοινί και έχω την αίσθηση ότι εάν μπούμε σε αυτή τη λογική, τελικά θα μείνουμε μόνοι μας στις εκκλησίες, χωρίς κανέναν πιστό».

«Δεν είμαστε μαζί, δυστυχώς»

«Σας λέω ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουμε μείνει μόνοι. Μακάρι και όπου μπορούμε θα βοηθήσουμε αλλά σας λέω ανοιχτά και επίσημα δεν μπορούμε, δεν μπορώ εγώ. Και μπορείτε να ρωτήσετε, δεν θα βρείτε άνθρωπο να πει ότι εγώ τον απέτρεψα, γιατί πιστεύω ειδικά πως όσοι έχουν προβλήματα πρέπει να το κάνουν οπωσδήποτε (σ.σ. το εμβόλιο)», υπογράμμισε ακόμα ο ποιμενάρχης.

«Και εγώ νόσησα, το πέρασα (…) αλλά επειδή είμαστε μια κλειστή κοινωνία, αν κάτι προκύψει, μια παρενέργεια σε κάποιον, δεν θα ήθελα να μου πουν ότι ‘με ώθησες να κάνω το εμβόλιο και έχω προβλήματα τώρα’», είπε.

«Είναι χρήσιμο, λοιπόν», απάντησε ο υπουργός, «σε αυτήν την περίπτωση και την αμφιβολία που οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος μπορεί να έχει, να παραπέμπει στον γιατρό του, στην επιστημονική άποψη, που επισημαίνει ότι οποιαδήποτε παρενέργεια από το εμβόλιο, έχει πολύ μικρότερο κίνδυνο από το να νοσήσει κανείς από τον κορονοϊό».

«Θα ήθελα πραγματικά», πρόσθεσε, «να μην νιώθετε σε καμία των περιπτώσεων μόνος όταν έχετε δίπλα την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, τους επιστημονικούς συλλόγους, τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Στην απάντησή του ο Μητροπολίτης ανέφερε: «Των Θεοφανίων οι τηλεοράσεις δείξανε πλάνα με αγιασμούς χωρίς μάσκες, με κόσμο και ήταν πλάνα παλαιοτέρων ετών αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να αποκαταστήσει την αλήθεια. Και έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά που φάνηκε ότι σε όλο αυτό το διάστημα η Εκκλησία στοχεύθηκε. Δεν είμαστε μαζί, δυστυχώς, δεν φταίω εγώ. Αυτή είναι μία πικρή αλήθεια που βγαίνει μέσα από την πραγματικότητα. Μακάρι, σας λέω κι εγώ δεν θέλω κανένας άνθρωπος να νοσήσει, το πέρασα, δεν είναι εύκολο».

«Κανείς δεν θέλω να νοσήσει και πρέπει οι άνθρωποι, ειδικά επιμένω όσοι έχουν προβλήματα να ακολουθήσουν τους κανόνες υγιεινής και τον εμβολιασμό αλλά εμένα δεν μου είναι εύκολο να μπω σε αυτή την διαδικασία. Νομίζω είμαι σαφής, μακάρι όλα να πάνε καλά,  να τελειώσουμε απ’ αυτή τη δοκιμασία, γιατί όλοι δοκιμαζόμαστε ποικιλότροπα και τα προβλήματα είναι πολλά -και αυτά που έρχονται θα είναι περισσότερα, Ό,τι μπορούμε, σας λέω, να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορώ να γίνω επιτακτικός», ανέφερε επίσης ο Μητρ/της.

«Επειδή και εγώ ζω το πρόβλημα μέσα από άλλη οπτική γωνία, σας είπα την άποψή μου. Σίγουρα όπου μπορώ, αλλά επίσημα σας λέω όχι, δεν μπορώ να το κάνω, σας το λέω ευθέως» υπογράμμισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης.

«Πολιτικές Πόντιου Πιλάτου»

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σειράς επαφών και συναντήσεων που είχε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Στέλιος Πέτσας, παρότι δεν θέλησε να σχολιάσει ευθέως τη θέση του Μητροπολίτη Καρπενησίου, ανέφερε με νόημα, μεταξύ άλλων:

«Ο Χριστιανισμός έχει πονέσει πάρα πολύ από πολιτικές Πόντιου Πιλάτου και “νίπτω τας χείρας μου”. Εδώ είναι ξεκάθαρη η επιλογή μας, κάνουμε το εμβόλιο γιατί αυτό βοηθά τον συνάνθρωπό μας και είναι στην καρδιά της πίστης μας. Και με τη βοήθεια του Μακαριωτάτου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πιστεύω ότι θα πολλαπλασιαστεί αυτό το μήνυμα παντού στην Ελλάδα και στην Ευρυτανία, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ