20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μητροπολίτης Καρπενησίου, από τη Λαμία: «Βρισκόμαστε σε κοινωνία σύγχυσης και αποπροσανατολισμού»

Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδoς κ. Ιερώνυμου, γιορτάστηκε στη Λαμία η εορτή του πολιούχου της πόλης Ευαγγελιστή Λουκά και της επετείου της αποχώρησης των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής. Στη φθιωτική πρωτεύουσα βρέθηκε, ως προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Συμεών, και ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, που συμμετείχε στους 2ήμερους εορτασμούς. Το απόγευμα του Σαββάτου (17/10), στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίου Λουκά, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κόμισε και παρέδωσε στον Φθιώτιδος απότμημα της Τιμίας Χειρός του Ευαγγελιστού Λουκά.

«Η κοινωνία σήμερα αγωνιά να απαξιώσει ακόμη και τη Θεία Ευχαριστία», ανέφερε ο κ. Γεώργιος, που μαζί με τον επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλο και τον οικείο μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών συμμετείχαν στον πανηγυρικό εσπερινό. «Ο άνθρωπος σήμερα δεν προτιμά την αλήθεια άλλα θέλει ευκολότερα το ψέμα, γι’ αυτό βρισκόμαστε σε μια κοινωνία συγχύσεως και αποπροσανατολισμού», σημείωσε ακόμα.

«Το μόνο που ξέρουμε στις μέρες μας», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου, «είναι να μεταφέρουμε τις ευθύνες στους άλλους. Δεν σκεφτόμαστε ποτέ πού ευθυνόμαστε και εμείς οι ίδιοι ώστε να διορθώσουμε και να αποκαταστήσουμε το λάθος μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Αναφερόμενος δε στον ρόλο της Εκκλησίας, ο κ. Γεώργιος υπογράμμισε πως «έρχεται να μας προτρέψει σε αυτοέλεγχο και αυτοκριτική αφού μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βρούμε και το δικό μας μερίδιο ευθύνης, ώστε να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Χριστό και να τον παρακαλέσουμε να μας απαλλάξει από όλα αυτά τα προβλήματα που μας ταλανίζουν». Κλείνοντας, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, κατέληξε ευχόμενος «κάθε γιορτή της Εκκλησίας μας να γίνει για τον καθένα ξεχωριστά μια αφορμή προβληματισμού και διόρθωσης, ώστε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι (…)».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έφθασε στη Λαμία το απόγευμα του Σαββάτου και την επομένη (Κυριακή 18/10) τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Παράλληλα, επισκέφθηκε δομές της Ι.Μ. Φθιώτιδας και αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης Λαμιέων. Σχολιάζοντας τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, σημείωσε πως «θέλουμε ανεξαρτησία», ώστε «να μη στέκεται η Εκκλησία στα σκαλοπάτια της όποιας εξουσίας και να εκλιπαρεί με το χέρι για μια μικρή βοήθεια».

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι βουλευτές του ν. Φθιώτιδας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός, ο τέως Περιφερειάρχης και νυν Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος κ.α. Εκδηλώσεις μνήμης έγιναν και με την ευκαιρία συμπλήρωσης 76 ετών από την απελευθέρωση της Λαμίας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντιστάσεως (έναντι ΚΕΥΠ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ