20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μητσοτάκης: Η επιστροφή του θραύσματος Fagan «οδικός χάρτης» για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Απεικονίζει τα κάτω άκρα της θεάς Αρτέμιδος, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, καθώς προσέρχεται προς το μεγάλο ναό. Ο λόγος για το θραύσμα του Παρθενώνα που κατέληξε στο Παλέρμο από τον Άγγλο πρόξενο, Ρόμπερτ Φάγκαν το 19ο αιώνα. Το θραύσμα επιστρέφει τη Δευτέρα στο νέο του σπίτι, στο Μουσείο της Ακρόπολης, για να λάβει τη θέση του στη ζωφόρο του Παρθενώνα.

Με δηλώσεις του στη βρετανική Telegraph, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει την επιστροφή του θραύσματος από το Μουσείο Antonino Salinas ως οδικό χάρτη προς τον τελικό επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Η συζήτηση άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή» σημειώνει ο πρωθυπουργός για όσα ακολούθησαν μετά τη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον στις 16 Νοεμβρίου. «Η δική μου αίσθηση είναι ότι όντως οικοδομείται μια δυναμική και ασφαλώς ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” είναι η συζήτηση που θα πρέπει να κάνουμε με το Βρετανικό Μουσείο», υπογραμμίζει στις δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό θραύσμα, ένα τμήμα της ζωφόρου που αναπαριστά τους θεούς και το οποίο βρισκόταν στη Σικελία για περίπου δύο αιώνες», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογραμμίζει ότι η επιστροφή του θραύσματος από την Ιταλία αποτελεί «σημαντικό βήμα» και τονίζει «δεν επιστρέφεται ως δάνειο αλλά ως κατάθεση για οκτώ χρόνια με την προοπτική να παραμείνει στη χώρα επ’ αόριστον».

Μενδώνη: Μακροχρόνια κατάθεση (‘deposito’) με προοπτική να παραμείνει σε μόνιμη βάση (‘sine die’)

Όπως εξήγησε η Λίνα Μενδώνη στις 5 Ιανουαρίου, ανακοινώνοντας τη συμφωνία, η ιδιαιτερότητα και η σημασία της περίπτωσης του θραύσματος Fagan, από τον λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, δεν έγκειται στην μακροχρόνια κατάθεση (‘deposito’) προς έκθεση του θραύσματος στο Μουσείο Ακρόπολης, αλλά στην προοπτική να παραμείνει σε μόνιμη βάση (‘sine die’) στο Μουσείο της Ακρόπολης, επανενωμένο για πάντα με την ζωφόρο του Παρθενώνα.

«Η πρόθεση και η επιδίωξη της Κυβέρνησης της Σικελίας να επαναπατριστεί οριστικά το απότμημα του Παλέρμο στην Αθήνα, επιβεβαιώνει τους μακρότατους δεσμούς πολιτιστικής συνάφειας και αδελφοσύνης των δύο περιοχών, καθώς και εμπράγματη αναγνώριση μιας κοινής μεσογειακής ταυτότητας» τόνισε η υπουργός.

Η Ιταλία επιστρέφει το θραύσμα του Παρθενώνα για οκτώ χρόνια και σε αντάλλαγμα, δύο πολύ σημαντικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου της Ακρόπολης θα φτάσουν στο Παλέρμο, το καθένα για μια περίοδο τεσσάρων ετών: ένα ακέφαλο άγαλμα της θεάς Αθηνάς που χρονολογείται περί τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. και ένας αμφορέας του πρώτου μισού του 8ου αιώνα π.Χ.

Πηγή: ΕΡΤ1

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ