26 Νοεμβρίου 2022

ΜΕΝΟΥ

Μιανμάρ: Καταδικάστηκε σε 6ετή φυλάκιση για διαφθορά η Αούνγκ Σαν Σου Κι, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης

Δικαστήριο στην υπό στρατιωτική χούντα Μιανμάρ καταδίκασε τη Δευτέρα την πρώην ηγέτιδα της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Κι, σε φυλάκιση έξι ετών αφού έκρινε πως είναι ένοχη σε τέσσερις υποθέσεις διαφθοράς, δήλωσε πηγή που γνωρίζει τις διαδικασίες.

Η 77χρονη βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης και μορφή της εναντίωσης στη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ αντιμετωπίζει τουλάχιστον 18 κατηγορίες, από απάτη μέχρι παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, που επιφέρουν συνολικά ποινές κάθειρξης μέχρι σχεδόν τα 190 έτη.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει χαρακτηρίσει παράλογους όλους τους ισχυρισμούς εναντίον της και αρνείται όλες τις κατηγορίες σε βάρος της.

Τη Δευτέρα κρίθηκε ένοχη για κατάχρηση πόρων από το Daw Khin Kyi Foundation -μια οργάνωση που ίδρυσε η ίδια για την προώθηση της υγείας και της εκπαίδευσης- για την κατασκευή μιας κατοικίας, και για εκμίσθωση κυβερνητικής γης σε εκπτωτική τιμή, ανέφερε η πηγή.

Η Σου Κι, που κρατείται σε ατομικό περιορισμό σε μια φυλακή στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, έχει ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση 11 ετών σε άλλες υποθέσεις.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος από το 2021 όταν ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση υπό το κόμμα της Σου Κι, που είχε κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, και επέβαλε φονική καταστολή των διαφωνούντων.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και πολλοί έχουν υποστεί βασανιστήρια, έχουν χτυπηθεί ή σκοτωθεί, με τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η διεθνής κοινότητα έχει επιβάλει κυρώσεις στον στρατό και καταγγέλλει τις μυστικές δίκες της Σου Κι ως παρωδία.

“Είναι μια μαζική επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων της, και μέρος της εκστρατείας για να θάψουν την ίδια και το NLD για πάντα”, δήλωσε ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής για την Ασία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), αναφερόμενος στο κόμμα της, Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, που έχει τεθεί εκτός νόμου.

Photo by AFP

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι, κόρη του επικεφαλής της εκστρατείας της Μιανμάρ για την ανεξαρτησία από την αποικιοκρατική Βρετανία, ηγήθηκε της χώρας για πέντε χρόνια, στη διάρκεια μιας σύντομης περιόδου όπου επιχειρήθηκαν μεταρρυθμίσεις, μέχρι την ανατροπή της με το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021.

Ο στρατός κυβερνά τις πέντε από τις έξι τελευταίες δεκαετίες.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy