28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μια “ανάσα” από τα 2,2€ η αμόλυβδη στο Καρπενήσι. Αύξηση 40% μέσα σε 14 μήνες, φόβοι για νέες ανατιμήσεις (έντυπη έκδοση)

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Σε μπαράζ συνεχών ανατιμήσεων οδηγείται η αγορά καυσίμων. Η Ευρυτανία είναι η 3η πιο ακριβή περιφερειακή ενότητα στην επικράτεια, με βενζίνη και πετρέλαιο να καταγράφουν τιμές – ιστορικά ρεκόρ και το μέλλον να προδιαγράφεται ακόμα πιο δυσοίωνο. Η επιβολή πλαφόν δεν θα επιφέρει κανένα όφελος στον καταναλωτή, λένε οι πρατηριούχοι και ζητούν τη μείωση του ΕΦΚ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τον Δεκέμβριο του 2020 οι τιμές της απλής βενζίνης βρίσκονταν -κατά μέσο όρο πανελλαδικά- στο 1,436 ευρώ/λίτρο (1,527 στην Ευρυτανία), ενώ η χρονιά του 2021 έκλεισε με τους οδηγούς να πληρώνουν 1,746 ευρώ/λίτρο (1,840 στην Ευρυτανία). Η «έκρηξη» τιμών ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022 με τους οδηγούς να έρχονται αντιμέτωποι στα πρατήρια καυσίμων με τιμές που εκτοξεύτηκαν στο 1,912 ευρώ/λίτρο και πλέον διατίθενται ακόμα ακριβότερα, με νησιωτικές περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Σάμος να έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Η Ευρυτανία είναι η ακριβότερη ΠΕ στην ηπειρωτική χώρα, με τις τιμές στα πρατήρια να ξεπερνούν και τα 2,1 ευρώ/λίτρο, αγγίζοντας πλέον τα 2,2.

Διαδοχικά “άλματα” στις τιμές καυσίμων

Μια ανάλυση της πορείας των τιμών στα καύσιμα όσον αφορά στα πρατήρια της Ευρυτανίας, καταδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο το πόσο έχει ακριβύνει το κόστος μετακίνησης και θέρμανσης -και μάλιστα εν μέσω χειμώνα.

Στον νομό μας, στις αρχές του 2019 η αμόλυβδη πωλούνταν στο 1,585 ευρώ/λίτρο και στα τέλη του ίδιου έτους η τιμή ανέρχονταν στο 1,698. Έναν χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο ’20 η απλή βενζίνη κόστιζε 1,514 ευρώ και στα μέσα του 2021 είχε ανέβει στο 1,695, για να διαμορφωθεί στο 1,828 στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Το 2022 ξεκίνησε με ανοδικές τάσεις στα καύσιμα και σύντομα η παγκόσμια ενεργειακή κρίση καθόρισε σκηνικό πολύ μεγάλων ανατιμήσεων: τον Γενάρη ’22 τα πρατήρια της Ευρυτανίας πωλούσαν την αμόλυβδη (κατά μέσο όρο) στο 1,862 ευρώ ανά λίτρο, τιμή που αυξήθηκε κατά δέκα λεπτά μέσα σε μόλις έναν μήνα (1,962 στα μέσα Φεβρουαρίου), για να ξεπεράσει τα δύο ευρώ εδώ και περίπου δέκα ημέρες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέση τιμή διάθεσης της απλής αμόλυβδης στην Ευρυτανία, στις 9 Μαρτίου 2022, ήταν 2,140 ευρώ/λ. Σε σύγκριση με τις τιμές προ 14μήνου, καταγράφεται αύξηση της τάξης του 36%.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημά της για μείωση του ΕΦΚ. “Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η μείωση του ΕΦΚ ή ευρύτερα η μείωση του ΦΠΑ, που έχει επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά λόγω των αυξημένων τιμών, σε συνδυασμό με την πάταξη της λαθρεμπορίας αποτελούν μονόδρομο για την ανακούφιση της αγοράς”, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ