Μια εβδομάδα ενσυνειδητότητας στη φύση της Ευρυτανίας. Με 66 μαθητές & εκπαιδευτικούς το Θερινό Σχολείο του ΚΕΠΕΑ Καρπενησίου (ΦΩΤΟ)

Μια εβδομάδα ενσυνειδητότητας στη φύση της Ευρυτανίας. Με 66 μαθητές & εκπαιδευτικούς το Θερινό Σχολείο του ΚΕΠΕΑ Καρπενησίου (ΦΩΤΟ)

Από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου έως και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024, το Καρπενήσι φιλοξένησε το Θερινό Σχολείο του τοπικού Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, με τη συμμετοχή 66 μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Mindful Nature” και κωδικό 2022-1-EL01-KA220-SCH-000085458.

Ο βασικός στόχος του Θερινού Σχολείου ήταν η υλοποίηση μιας εβδομαδιαίας εκπαιδευτικής εμπειρίας που επικεντρωνόταν στη σύνδεση με τη φύση και την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας (mindfulness). Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με βιωματικό τρόπο ώστε οι συμμετέχοντες να μάθουν μέσα από την εμπειρία και την αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε πληθώρα περιβαλλοντικών επισκέψεων και δραστηριοτήτων σε διάφορες τοποθεσίες. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Παλαιό Μικρό Χωριό, την πόλη του Καρπενησίου, τον Τόρνο όπου περπάτησαν στο μονοπάτι των Καταρρακτών, και το Λαογραφικό Μουσείο Τόρνου. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ιερά Μονή Προυσού, το πλατανόδασος Γοργιανάδων, το Κεφαλόβρυσο, το Κρίκελλο, το ιστορικό Δημοτικό Σχολείο Κρικέλλου, το Μεγάλο Χωριό, τους Κορυσχάδες και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, καθώς και τον Προφήτη Ηλία Μυρίκης.
Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στις τοποθεσίες αυτές στόχευαν να ενισχύσουν την επαφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών με τη φύση και να καλλιεργήσουν δεξιότητες ενσυνειδητότητας. Οι συμμετέχοντες έμαθαν να παρατηρούν το φυσικό περιβάλλον, να διαχειρίζονται το άγχος και να βελτιώνουν τη συγκέντρωσή τους μέσα από τεχνικές mindfulness.

Το Θερινό Σχολείο “Mindful Nature” άφησε ανεξίτηλες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες, προσφέροντας τους την ευκαιρία να συνδεθούν με τη φύση και να καλλιεργήσουν την ενσυνειδητότητα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, προωθώντας τη λογική ενός πιο υγιούς και ισορροπημένου τρόπου ζωής. Σημειώνεται ότι, πριν λίγα χρόνια το τέως ΚΠΕ Καρπενησίου (νυν ΚΕΠΕΑ) ίδρυσε -και έκτοτε λειτουργεί- το Διεθνές Θεματικό Δίκτυο: “Mindful Nature- Ενσυνείδητη Φύση“. Ο σκοπός του είναι η διερεύνηση και ανάπτυξη του συνδυασμού της βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο φυσικό περιβάλλον με την εξάσκηση της ενσυνείδησης (Mindfulness) σε αυτό, άμεσα κάνοντας σχετικές δραστηριότητες ενεργοποίησης της προσοχής, των αισθήσεων και του ελέγχου-χαλάρωσης του νου, και έμμεσα δίνοντας χρόνο και χώρο στους συμμετέχοντες να ηρεμήσουν και να είναι συνειδητοί μέσα σε μία φυσική διαδρομή.

«Ευχαριστούμε το Δήμο Καρπενησίου για την υποστήριξη, όλους τους Ευρυτάνες Συνεργάτες μας καθώς και όλους τους συμμετέχοντες Εκπαιδευτικούς και Μαθητές», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση σχετικά με το πρόσφατο Θερινό Σχολείο, το ΚΕΠΕΑ Καρπενησίου.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα