28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μια επαρχία του Καναδά πειραματίζεται με την αποποινικοποίηση των σκληρών ναρκωτικών

Από σήμερα στον Καναδά, οι ενήλικες μπορούν να κατέχουν μέχρι 2,5 γραμμάρια τέτοιων ναρκωτικών, καθώς και μεθαμφεταμίνη, φαιντανύλη και μορφίνη.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά έκανε δεκτό το αίτημα της επαρχίας της δυτικής ακτής να δοκιμάσει το τριετές πείραμα.

Ακολουθεί παρόμοια πολιτική στην κοντινή αμερικανική πολιτεία Όρεγκον, η οποία αποποινικοποίησε τα σκληρά ναρκωτικά το 2020.

Πριν από την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος, αξιωματούχοι της Βρετανικής Κολομβίας και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι περιέγραψαν τους κανόνες στο πλαίσιο της ομοσπονδιακά εγκεκριμένης εξαίρεσης από τον νόμο περί ελεγχόμενων ναρκωτικών και ουσιών.

Ενώ οι εν λόγω ουσίες θα παραμείνουν παράνομες, οι ενήλικες που θα βρεθούν να κατέχουν συνολικά λιγότερα από 2,5 γραμμάρια των ναρκωτικών δεν θα συλλαμβάνονται, δεν θα τους απαγγέλλονται κατηγορίες και δεν θα κατάσχονται οι ουσίες τους. Αντιθέτως, θα τους προσφέρονται πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες.

«Η ομοσπονδιακή υπουργός ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων Κάρολιν Μπένετ χαρακτήρισε τη Δευτέρα την κίνηση αυτή «μια μνημειώδη αλλαγή στην πολιτική για τα ναρκωτικά που ευνοεί την προώθηση σχέσεων εμπιστοσύνης και υποστήριξης στις υπηρεσίες υγείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες έναντι της περαιτέρω ποινικοποίησης».

Περίπου 10.000 κάτοικοι έχουν πεθάνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών από τότε που η Βρετανική Κολομβία κήρυξε τα ναρκωτικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία το 2016, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Η αποποινικοποίηση των ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών καταργεί το φόβο και τη ντροπή που συνδέονται με τη χρήση ουσιών και διασφαλίζει ότι αισθάνονται ασφαλέστερα να απευθύνονται σε σωτήρια υποστήριξη», δήλωσε η Τζένιφερ Γουάιτσαϊντ, υπουργός ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων της Βρετανικής Κολομβίας.

Χιλιάδες αστυνομικοί στην επαρχία έχουν λάβει εκπαίδευση σχετικά με την αλλαγή των κανόνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Βανκούβερ, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από τις 31 Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Ιανουαρίου 2026, εκτός εάν ανακληθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν αμφισβητήσει το όριο των 2,5 γραμμαρίων, λέγοντας ότι δεν είναι αρκετό για να ληφθεί υπόψη η συνήθεια πολλών εξαρτημένων.

Υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις από το καθεστώς.

Η πώληση ναρκωτικών παραμένει παράνομη. Είναι επίσης παράνομη η κατοχή ναρκωτικών στους χώρους των σχολείων, των παιδικών σταθμών και των αεροδρομίων.

Ο Καναδάς νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς για ενήλικες σε εθνικό επίπεδο το 2018.

Όμως, τα τέσσερα ναρκωτικά που επιτρέπονται τώρα σε μικρές ποσότητες παραμένουν απαγορευμένα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την πώλησή τους σε καταστήματα, σε αντίθεση με τη μαριχουάνα. Η διασυνοριακή διακίνησή τους παραμένει επίσης παράνομη.

Πηγή: BBC

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ