28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μια νέα γενετική ανάλυση διαπίστωσε ότι το μέγεθος της μύτης του Νεάντερταλ πέρασε στους σύγχρονους ανθρώπους

Οι Νεάντερταλ ήταν εξοπλισμένοι με ψηλές μύτες που μπορούσαν να ζεσταίνουν και να υγραίνουν τον κρύο και ξηρό αέρα γύρω τους σε ψυχρά κλίματα – μια προσαρμογή που μπορεί να είναι αποτέλεσμα φυσικής επιλογής.

Αυτές οι μεγάλες μύτες ήταν πιθανότατα χρήσιμες για τους Νεάντερταλ αφού οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι (Homo sapiens) εγκατέλειψαν την Αφρική και ενώθηκαν με τους Νεάντερταλ στα βόρεια της Ευρασίας, οι δύο τους ζευγάρωσαν, με τους Νεάντερταλ να χαρίζουν στους Homo sapiens τα γονίδια της μεγαλύτερης μύτης τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη μετά την ανάλυση του DNA που ελήφθη από περισσότερους από 6.000 εθελοντές που προσλήφθηκαν από τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Χιλή, το Μεξικό και το Περού και οι οποίοι είχαν λατινοαμερικανική, μικτή ευρωπαϊκή, ιθαγενή αμερικανική ή αφρικανική κληρονομιά, και συνέκριναν τις γενετικές τους πληροφορίες με φωτογραφίες των προσώπων τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου στο περιοδικό Communications Biology.

Αφού μέτρησαν τις αποστάσεις μεταξύ διαφορετικών σημείων σε κάθε πρόσωπο, όπως το ύψος της μύτης ενός ατόμου, οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα αυτά για να δουν αν τα χαρακτηριστικά αυτά σχετίζονται με ορισμένους γενετικούς δείκτες, σύμφωνα με τη δήλωση του περιοδικού.

Οι ερευνητές εντόπισαν με επιτυχία 33 νέες περιοχές του γονιδιώματος που αντιστοιχούσαν σε χαρακτηριστικά του προσώπου. Μία συγκεκριμένα, η ATF3, όχι μόνο είχε καταγωγή από τον Νεάντερταλ αλλά καθόριζε και το ύψος της μύτης. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη με ιθαγενική αμερικανική καταγωγή «είχαν γενετικό υλικό σε αυτό το γονίδιο που κληρονομήθηκε από τους Νεάντερταλ, συμβάλλοντας στο αυξημένο ύψος της μύτης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Εδώ και καιρό εικάζεται ότι το σχήμα της μύτης μας καθορίζεται από τη φυσική επιλογή, καθώς η μύτη μας μπορεί να μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα που αναπνέουμε, μύτες διαφορετικού σχήματος μπορεί να είναι καλύτερα προσαρμοσμένες σε διαφορετικά κλίματα στα οποία ζούσαν οι πρόγονοί μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Κινγκ Λι, μέλος του Τμήματος Περιβαλλοντικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Φούνταν στη Σαγκάη. «Το γονίδιο που εντοπίσαμε εδώ μπορεί να κληρονομήθηκε από τους Νεάντερταλ για να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσαρμοστούν σε ψυχρότερα κλίματα καθώς οι πρόγονοί μας μετακινούνταν από την Αφρική».

Το 2021, η ίδια ομάδα ερευνητών διεξήγαγε μια σχετική μελέτη που εντόπισε ένα γονίδιο που επηρέαζε το σχήμα των χειλιών. Το γονίδιο αυτό, που ονομάζεται TBX15, κληρονομήθηκε από τους Denisovans, συγγενείς του σύγχρονου ανθρώπου που ζούσαν στην Ασία και εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 30.000 χρόνια. Οι Denisovans διασταυρώθηκαν με τους Homo sapiens, μεταδίδοντας αυτό το γενετικό χαρακτηριστικό. Εξετάζοντας δεδομένα από την προηγούμενη αυτή μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, όπως και οι ιθαγενείς Αμερικανοί, οι Ανατολικοασιάτες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν το γονίδιο της μύτης ATF3.

Ποιο ήταν λοιπόν το πλεονέκτημα της ψηλότερης μύτης πριν από χιλιάδες χρόνια;

«Όταν ζείτε σε ψυχρότερα κλίματα, η μύτη σας γίνεται πιο στενή, ώστε να μπορεί να ζεστάνει τον κρύο αέρα πριν φτάσει στους πνεύμονες», δήλωσε στο Live Science ο Kaustubh Adhikari, συνεργάτης της μελέτης, στατιστικός γενετιστής στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου. “Πιστεύουμε ότι όταν οι Homo sapiens ήρθαν σε ψυχρότερες περιοχές όπου ζούσαν ήδη οι Νεάντερταλ, αναπαράχθηκαν μαζί τους και μετέδωσαν αυτά τα γενετικά οφέλη στα παιδιά τους, γεγονός που τους βοήθησε να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα προσαρμογής».

Πηγή: livescience.com

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ