23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μικρό Χωριό / Δεν ξέχασαν τους 11 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς το ’42 – Λιτή εκδήλωση στη μνήμη τους

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των εκτελεσθέντων από τους Ιταλούς στις 24/12/1942, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021, από την Τοπική Κοινότητα Μικρού Χωριού και την Αδελφότητα Μικροχωριτών.

Η λιτή εκδήλωση μνήμης έγινε στο μνημείο που έχει στηθεί στο Παλαιό Μικρό Χωριό και περιλάμβανε και κατάθεση στεφάνων. Έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ευρυτανίας, κ. Κων/νος Κοντογεώργος, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Δημήτρης Λερογιάννης, η δημοτική σύμβουλος κα Ντίνα Τσιουγκρή, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Μικρού Χωριού και Μεγάλου Χωριού κ.κ. Δημήτρης Φλέγκας και Γιάννης Γαβρίλης, εκπρόσωποι των συλλόγων κ.α. Στα γεγονότα της εποχής αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μικρού Χωριού.

«8 Αυγούστου 2021, Παλαιό Μικρό Χωριό!

Μνημόσυνο υπέρ των εκτελεσθέντων πατριωτών , από το Μικρό και Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, από τους Ιταλούς φασίστες κατακτητές την παραμονή των Χριστουγέννων του 1942, οργάνωσε η Τοπική Κοινότητα Μικρού Χωριού και η Αδελφότητα Μικροχωριτών!

Την αγάπη προς την Πατρίδα και την Ελευθερία, πλήρωσαν με μαρτυρικό θάνατο 11 συμπατριώτες μας, αναφωνώντας την ώρα της εκτέλεσης ‘Ζήτω η Αιώνια Ελλάς’! Αποδώσαμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και σεβασμού της θυσίας των στον τόπο του μαρτυρίου τους!», ανέφερε ο Βουλευτής Ευρυτανίας σε σχετική ανάρτησή του.

Η Μάχη του Μικρού Χωριού θεωρείται από τις σημαντικότερες στην αντιστασιακή εποποιία του τόπου. Με ενέδρα στην είσοδο του χωριού, οι αντάρτες αιφνιδιάζουν τους Ιταλούς και τους καταφέρνουν σημαντικές απώλειες. Η εκδικητική μανία των φασιστών σύντομα θα ξεσπούσε. Εκτέλεσαν αμάχους -11 στο σύνολο- Μικροχωρίτες και Μεγαλοχωρίτες, και πυρπόλησαν σπίτια, αποθήκες, καλύβια. Η αείμνηστη Ναυσικά Φλέγκα-Παπαδάκη, που έζησε τα γεγονότα, έγραψε για «το δόλιο το Μικρό Χωριό»· ήταν το μετέπειτα θρυλικό «Τραγούδι του καπετάν Άρη».

Η κεντρική ομιλία του κ. Δ. Φλέγκα ήταν η εξής:

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ