23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μνήμες της Επανάστασης στην Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα. Δείτε το ντοκιμαντέρ της Εφορείας Αρχαιοτήτων (vid)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Μνήμες της Ελληνικής Επανάστασης στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία», στο λυκόφως του επετειακού έτους των διακοσίων ετών από την έναρξη του απελευθερωτικού Αγώνα

Στο διάβα των ετών της ανεξαρτησίας απέμειναν ελάχιστα υλικά τεκμήρια στη Ρούμελη που να υπενθυμίζουν την μακρόχρονη περίοδο της τουρκοκρατίας, την Εθνική Παλιγγενεσία και το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Όμως σε πολλούς ρουμελιώτικους τόπους και μοναστήρια διατηρούνται μνήμες από σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες του Αγώνα, όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, οι οικογένειες των Αινιάνων και των Κοντογιανναίων, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και πολλοί άλλοι. Ακόμα αντηχεί ο απόηχος των πάμπολλων μαχών που δόθηκαν σε πόλεις, μοναστήρια, βουνά και πεδιάδες. Υπό αυτό το πρίσμα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας επιμελήθηκε και έδωσε στη δημοσιότητα το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μνήμες της Ελληνικής Επανάστασης στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία».

«Με το βλέμμα του σύγχρονου περιηγητή κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι στους σπουδαιότερους φθιωτικούς και ευρυτανικούς τόπους. Εκεί όπου προετοιμάστηκε το πνεύμα και η ύλη για τον Αγώνα. Ξαναθυμόμαστε τις περίφημες Σχολές των Αγράφων, που έσπειραν τον γόνιμο σπόρο της ελληνικής παιδείας στις ακμαίες ευρυτανικές κοινότητες της προεπαναστατικής περιόδου. Επισκεπτόμαστε μοναστήρια και περιοχές και ανασύρουμε ιστορικές μνήμες με τις φωνές αγωνιστών και ιστορικών της Επανάστασης. Εγκιβωτίζουμε στη μνήμη μας τους τόπους, τα πρόσωπα και τα γεγονότα, αποδίδοντας ελάχιστο φόρο τιμής στην επέτειο της διακοσιετηρίδας του πολύμοχθου Αγώνα της Ανεξαρτησίας», αναφέρεται στην περιγραφή του ντοκιμαντέρ.

Η Ευρυτανία του επαναστατικού αγώνα

Το ευρυτανικό στοιχείο επαναλαμβάνεται συχνά στα 50’ που διαρκεί το ντοκιμαντέρ, το οποίο αρχίζει με παρουσίαση της Σχολής των Μεγάλων Βραγγιανών («Ελληνομουσείο Αγράφων», που ιδρύθηκε στα 1662 από τον Ευγένιο Γιαννούλη τον Αιτωλό.

Στο επόμενο πλάνο ο θεατής αντικρίζει τη Μονή και τη Γέφυρα της Τατάρνας, με την αφήγηση να εστιάζει στον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε το ιστορικό μοναστήρι στην Επανάσταση, καθώς και στη μάχη της 22ης Μαρτίου 1821 στο ομώνυμο γεφύρι, η πρώτη των Ελλήνων της Ρούμελης εναντίον των Τούρκων, με πρωτοπαλίκαρο τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Παρατίθενται, επίσης, ιστορικά στοιχεία για τη μάχη απελευθέρωσης του Καρπενησίου (4 Ιουνίου ΄21) και την περίφημη Μάχη του Κεφαλοβρύσου (8-9 Αυγούστου 1823), κατά την οποία έπεσε νεκρός ο Σουλιώτης οπλαρχηγός, Μάρκος Μπότσαρης. Ξεχωριστή θέση στο επετειακό ντοκιμαντέρ κατέχει η Μονή Παναγίας της Προυσιώτισσας, που αποτέλεσε «ιδιαίτερα αγαπητό καταφύγιο αλλά και ορμητηριο του Γεώργιου Καραϊσκάκη», όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων. Δεν θα μπορούσε να λείπει αναφορά στην Ι.Μ. Μεταμόρφωσης Σωτήρος στη Βράχα Ευρυτανίας, όπου κατέφυγε -βαριά άρρωστος και κυνηγεμένος- ο Καραϊσκάκης, τον Μάιο 1824.

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ «Μνήμες της Ελληνικής Επανάστασης στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία»:

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ