28 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Μνήμη Παύλου Κ. Μπακογιάννη (1935-1989)” / Το νέο βιβλίο του Ευρυτάνα καθηγητή Κλεομένη Κουτσούκη

Βιώματα φιλίας, πατριωτισμού και δημοκρατίας παρουσιάζονται στο νέο πόνημα του Ευρυτάνα Καθηγητή, Κλεομένη Κουτσούκη, με τίτλο «Μνήμη Παύλου Κ. Μπακογιάννη (1935-1989)»

Την προσωπικότητα, τις ιδέες και τη δράση του Παύλου Μπακογιάννη, που δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη”, μπορεί να γνωρίσει το αναγνωστικό κοινό μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του -επίσης- Ευρυτάνα Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Κλεομένη Κουτσούκη.

Το έργο του Ευρυτάνα Καθηγητή για τον δολοφονηθέντα από τη “17 Νοέμβρη” Ευρυτάνα πολιτικό και δημοσιογράφο, Παύλο Μπακογιάννη, με τίτλο «Μνήμη Παύλου Κ. Μπακογιάννη (1935-1989)», που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2023, συνιστά πρωτίστως μαρτυρία αγάπης. Ο συγγραφέας -συντοπίτης, συμφοιτητής και φίλος με τον Μπακογιάννη- τον γνωρίζει από την πρώτη στιγμή που ήρθαν και οι δύο να σπουδάσουν στην Αθήνα και καταγράφει τις φοιτητικές τους αναζητήσεις, τους στόχους και την πολιτική τους ευαισθητοποίηση, στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’50 και ’60.

«Το ανά χείρας τούτο βιβλίο δεν είναι τίποτε άλλο από μια οφειλή σε έναν διακεκριμένο φίλο, συμπατριώτη Ευρυτάνα, που είχε εκδηλώσει στο πρόσωπό μου γνήσια, αισθήματα, φιλίας, που τα ένιωθε και το ΄δείχνε στην πράξη», αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογό του. «Επειδή ο Παύλος Μπακογιάννης», συνεχίζει, «υπήρξε για μένα, όχι μόνο φίλος και επιφανής συμπατριώτης, αλλά και συνάδελφος στον χώρο των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, θα πρέπει να ομολογήσω, ότι η τιμή να ασχοληθώ με τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του, συνοδεύεται από ένα αίσθημα ιερού καθήκοντος, αλλά και πόνο και οδύνη, αισθήματα, που νιώθει κανείς, όταν μιλάει για έναν φίλο, που χάθηκε ξαφνικά και αναπάντεχα».

Όπως τονίζει ο κ. Κουτσούκης, το βιβλίο αποτελεί μια οφειλή προς έναν ειλικρινή και ανεπιτήδευτο φίλο, έναν υπέρ-πατριώτη, αυθεντικό Ευρυτάνα και προς έναν υπέροχο Έλληνα, δημοκράτη με όραμα για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Το «ευχαριστώ» του Κώστα Μπακογιάννη

Με επιστολή του προς τον συγγραφέα του βιβλίο, ο γιος του πρ. βουλευτή Ευρυτανίας και δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ευχαριστεί τον Κλεομένη Κουτσούκη «που μέσα από τη δική σας ματιά και πένα, παρουσιάζετε σε όλους τους Ευρυτάνες, αλλά και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, την προσωπικότητα, τις ιδέες και τους αγώνες του για την ελευθερία και τη δημοκρατία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπακογιάννης σημειώνει: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά έλαβα το νέο σας πόνημα, το οποίο είναι αφιερωμένο στη ζωή και στη δράση του αείμνηστου πατέρα μου, Παύλου Μπακογιάννη. Τούτο το βιβλίο που κρατώ στα χέρια μου, δεν είναι ένα ακόμη από τα πολλά που αναφέρονται στη μνήμη και στο έργο του Παύλου Μπακογιάννη, αλλά αποτελεί κατάθεση ψυχής, από έναν πραγματικό του φίλο και συμπατριώτη. (….) Για τον λόγο αυτό και γνωρίζοντας τον άπειρο σεβασμό και την ανιδιοτελή αγάπη που τρέφω προς το πρόσωπο σας, σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ