18 Ιανουαρίου 2022

Μονόδρομος η εθνική ομοψυχία και ενότητα. Τα μηνύματα από το Καρπενήσι για την 28η Οκτωβρίου (vid)

Στα πολύτιμα και διαχρονικά διδάγματα που αντλούμε μέσα από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που αποτελεί ορόσημο για τη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία του έθνους, στάθηκαν στις δηλώσεις τους, μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στο Καρπενήσι, οι εκπρόσωποι των επίσημων αρχών του τόπου. Όταν επικρατούν η ενότητα και η ομοψυχία, απέναντι σε αντίξοες και κρίσιμες συνθήκες, η Ελλάδα δύναται να πετύχει θαυμαστά κατορθώματα, σημείωσαν, μεταξύ άλλων.

Οι δηλώσεις

Μεγάλη τιμή χαρακτήρισε το γεγονός ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις στο Καρπενήσι «…ογδόντα ένα χρόνια μετά το ηρωικό έπος», η κα Γιάννα Χορμόβα, Γ.Γ. Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. «Κανένας λαός και κανένα έθνος δεν μπορεί να προοδεύσει και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον, εάν ξεχάσει το παρελθόν του», τόνισε η Γ.Γ. και υπενθύμισε «το χρέος και τον σεβασμό που οφείλουμε στους ήρωες του ’40 και στους ήρωες που οφείλουμε σήμερα την ελευθερία μας».

Βίντεο με δηλώσεις με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μετά την παρέλαση στο Καρπενήσι

«Ογδόντα ένα χρόνια μετά, όπως επιβάλλεται, γιορτάζουμε το Έπος του ’40. Ο τράχηλος του Έλληνα, ζυγό δεν υπομένει», επεσήμανε ο Βουλευτής Ευρυτανίας, κ. Κώστας Κοντογεώργος και αναφέρθηκε στους προγόνους μας, που «πήραν τα βουνά της Αλβανίας και υπερασπίστηκαν τα υψηλότερα ιδανικά της φυλής, την ελευθέρια και την αξιοπρέπεια του έθνους». «Να είμαστε άξιοι της ελευθερίας που μας χάρισαν», κατέληξε στο μήνυμά του.

«Πριν από διακόσια χρόνια, είχαμε τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Σε αυτά τα διακόσια χρόνια της σπουδαίας πορείας, αναμφισβήτητα, το Έπος του ’40 αποτελεί σημαντικό σταθμό», τόνισε στη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός. «Έναν σταθμό», πρόσθεσε, «που για ακόμα μία φορά αποδεικνύει ότι όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά· αντίθετα, εάν έχουμε διχόνοιες μεταξύ μας, βρισκόμαστε συχνά ενώπιων εθνικών τραγωδιών». «Το μήνυμα της σημερινής ημέρας», ανέφερε ακόμα ο κ. Τασιός, είναι: «όχι στον λαϊκισμό, όχι στον διχασμό, όχι στον φασισμό, ναι στην εθνική ομοψυχία».

Στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νικόλαος Σουλιώτης, θύμισε ότι πριν από έναν χρόνο η Ευρυτανία ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την πανδημία και μίλησε για μια περίοδο δύσκολη που, όμως, «…με τη βοήθεια της Επιστήμης, με τα όπλα που έχουμε σήμερα -τα εμβόλια και την εμπειρία μας- θα πρέπει να αφήσουμε πίσω». «Θέλω να πιστεύω», συμπλήρωσε ο δήμαρχος, «ότι η Ιστορία γράφεται και με τα μεγάλα όχι, αλλά και με τα μεγάλα ναι: τα μεγάλα όχι στον φασισμό, στη διχόνοια, στον πόλεμο, τα μεγάλα ναι στη συνύπαρξη, στη συνεργασία, στη συμπόρευση, στη δημοκρατία». Ο κ. Σουλιώτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Στο μήνυμά του, τέλος, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, σημείωσε: «Είναι μια μέρα εθνικής αφύπνισης, μια μέρα προβληματισμού, που εύχομαι να συμβάλλει σε ένα καλύτερο αύριο. Πάντα υπάρχουν αυτές οι ευκαιρίες, τις οποίες πρέπει να αξιοποιούμε και όχι να αγνοούμε».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ