18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

«Μουσικό κουτί»: Αφιέρωμα στον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη, με τους Βερόνικα Δαβάκη, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και Νίκο Παραουλάκη (video)

Ένα εμβληματικό «Μουσικό κουτί» ανοίγει την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, στις 22:00, στην ΕΡΤ1. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τον καταξιωμένο συνθέτη Νίκο Ξυδάκη, σε μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του, το οποίο καλύπτει πάνω από τέσσερις δεκαετίες συνεχούς αναζήτησης και δημιουργίας. Στην παρέα τους, η εξαιρετική ερμηνεύτρια Βερόνικα Δαβάκη και οι μουσικοί Αλέξανδρος Καψοκαβάδης και Νίκος Παραουλάκης, για να τραγουδήσουν μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του δημιουργού.

Το «Μουσικό κουτί» του Νίκου Ξυδάκη ξεκινάει από το «Στο σου-μι-τζού κάποια βραδιά» και «Το συνεργείο» και φτάνει μέχρι τον «Ιλισό», την «Ωραία κοιμωμένη» και τον «Άσωτο καιρό»

Φωτογραφία: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ

Ο Νίκος Ξυδάκης έχει μελοποιήσει με το εντελώς δικό του μουσικό ύφος και έναν ήχο που διαρκώς εξελίσσεται, τους στίχους του Μανώλη Ρασούλη και του Θοδωρή Γκόνη, αλλά και πολλών μεγάλων ποιητών, από τη Σαπφώ, τον Διονύσιο Σολωμό, τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Γεώργιο Βιζυηνό μέχρι τον Διονύση Καψάλη και τον Μιχάλη Γκανά. Γεννήθηκε στο Κάιρο και εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, στην παρακμή μιας μεγάλης ελληνικής παροικίας. Στην Ελλάδα ήρθε το 1963, στο μεγαλύτερο κύμα επιστροφής των Ελλήνων της Αιγύπτου.

«Είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες σχετικά νωρίς και ήθελα να γίνω ζωγράφος, αλλά μπήκε άμεσα η μουσική και με κέρδισε» μας λέει ο μουσικοσυνθέτης.

Φωτογραφία: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ

Εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1978 με την «Εκδίκηση της γυφτιάς» σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη, ένα δίσκο που τάραξε τα νερά της δισκογραφίας. «Υπήρχε αυτή η ρετσινιά με εμάς τους Αιγυπτιώτες ότι ήμασταν λίγο κοσμοπολίτες και λίγο αφ’ υψηλού και αυτό έκανε τον Ρασούλη να μου λέει ότι εγώ έπρεπε να διαβάζω Προυστ και να πίνω Νες καφέ… Έτσι πικάρισα και ένα βράδυ κάθισα στο πιάνο και έγραψα ένα τσιφτετέλι χωρίς λόγια. Όταν το άκουσε ο Ρασούλης έγραψε αμέσως τα λόγια και έτσι γεννήθηκε η “Εκδίκηση της γυφτιάς”…». 

«Ερωτικό»: Οι μοναδικοί στίχοι του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη συνάντησαν την υπέροχη μουσική του Νίκου Ξυδάκη στο τραγούδι που ερμήνευσε, σε πρώτη εκτέλεση, η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Εδώ το ακούμε σε μια εξίσου μοναδική ερμηνεία από τη Ρένα Μόρφη

«Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια»: Σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και μουσική Νίκου Ξυδάκη, το τραγούδι σφράγισε με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του ο Νίκος Παπάζογλου. Στο «Μουσικό κουτί» το ερμηνεύουν οι Νίκος Ξυδάκης, Βερόνικα Δαβάκη, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης και Νίκος Παραουλάκης με τη συνοδεία του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη.

«Στο σου-μι-τζού κάποια βραδιά»: Σε στίχους Μιχάλη Γκανά, το τραγούδι σε μουσική Νίκου Ξυδάκη, ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση ο συνθέτης. Εδώ το ακούμε από την παρέα του «Μουσικού κουτιού», σε μια ξεχωριστή εκτέλεση.

«Στην αρχή των τραγουδιών»: Τους στίχους του Νίκου Ξυδάκη και του Κώστα Γουδή απογείωσε ερμηνευτικά η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Εδώ το ερμηνεύουν ο Νίκος Ξυδάκης με τη Βερόνικα Δαβάκη και τη συνοδεία όλης της παρέας του «Μουσικού κουτιού».

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας ανοίγει το «Μουσικό κουτί» του Νίκου Ξυδάκη!

Ιδέα-καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Πορτοκάλογλου
Παρουσίαση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ρένα Μόρφη
Σκηνοθεσία: Περικλής Βούρθης
Αρχισυνταξία: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου
Παραγωγός: Στέλιος Κοτιώνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης
Σκηνογράφος: Ράνια Γερόγιαννη
Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Δίσκος
Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Θωμαΐδα Πλατυπόδη – Γιώργος Αναστασίου
Υπεύθυνος ρεπερτορίου: Νίκος Μακράκης
Photo Credits: Μανώλης Μανούσης / ΜΑΕΜ
Εκτέλεση παραγωγής: Foss Productions

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ