24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Μποτσάρεια 2022”, Ημέρα 1η / Η πομπή των συλλόγων στη Ζηνοπούλου και η αδελφοποίηση πόλεων Καρπενησίου-Μεσολογγίου [ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ]

Όσα έγιναν στο Καρπενήσι κατά την πρώτη ημέρα των τιμητικών εκδηλώσεων για τον Σουλιώτη οπλαρχηγό Μάρκο Μπότσαρη.

Με μια πολυπληθή πομπή δεκάδων πολιτιστικών συλλόγων και φιλαρμονικών απ’ όλη την Ελλάδα, επί της οδού Ζηνοπούλου και κατάληξη στην κεντρική πλατεία «Μάρκου Μπότσαρη», άνοιξε η αυλαία των εκδηλώσεων «Μποτσάρεια 2022» στο Καρπενήσι.

Βίντεο από την 1η ημέρα των εκδηλώσεων “Μποτσάρεια 2022”

Την Παρασκευή (5/8), λίγο πριν τις 9 το βράδυ, οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν με την παρέλαση 27 πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων και με τη συνοδεία των Φιλαρμονικών Καρπενησίου και Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό το θερμό χειροκρότημα των θεατών, ντόπιων και επισκεπτών.

Ακολούθως, το σκηνικό μεταφέρθηκε μπροστά από το Μνημείο του Μ. Μπότσαρη στην πλατεία, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Γεωργίου και έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, καθώς και των φιλοξενούμενων συλλόγων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου. Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο επιχώριος ποιμενάρχης, ο Βουλευτής Ευρυτανίας, Κώστας Κοντογεώργος, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, η Γεν. Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Μάρκος Μπότσαρης», Χρυσούλα Σουλιώτη.

Αδελφές πόλεις με το Μεσολόγγι

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εντάχθηκε και το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Καρπενησίου και της Ι.Π. Μεσολογγίου. Οι Δήμαρχοι των Αδερφών Πόλεων, Νίκος Σουλιώτης και Κώστας Λύρος υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης και αντάλλαξαν δώρα φιλοφρόνησης και ενθύμια από τον κάθε τόπο. «Επιστέγασμα των ομιλιών τους ήταν τα κοινά χαρακτηριστικά που ενώνουν τους δύο Δήμους καθώς και η δέσμευση για προάσπιση της φιλίας, της συνεργασίας και του αγώνα για εκπλήρωση κοινών στόχων και οραμάτων», αναφέρει σχετικά το γραφείο Τύπου του δημάρχου Καρπενησίου.

Με κορωνίδα την αναπαράσταση απόψε

Απόψε, Σάββατο, 6 Αυγούστου 2022, το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί στο Κεφαλόβρυσο, τον τόπο όπου τέτοιες ημέρες πριν 199 χρόνια, το 1823, ο Μ. Μπότσαρης έπεφτε νεκρός από τουρκικό βόλι. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν λίγο πριν τις 8μμ με την επιμνημόσυνη δέηση στο εκκλησάκι του Ευαγγελιστού Αγ. Μάρκου και θα ακολουθήσει πομπή συλλόγων και φιλαρμονικών. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την τήρηση 1’ σιγής, την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και την ομιλία του Προέδρου της ΠΕΔ Στ. Ελλάδας και Δημάρχου Καρπενησίου κ. Νίκου Σουλιώτη.

Κορωνίδα του διημέρου θα αποτελέσει η Αναπαράσταση της Μάχης του Κεφαλοβρύσου, δρώμενο με τίτλο «Τελευταία Νύχτα» στο οποίο θα συμμετάσχουν ως ηθοποιοί συνολικά 50 άτομα, μέλη συλλόγων και ιδιώτες. Τον σχεδιασμό και το σενάριο του θεατρικού έχει αναλάβει η Νατάσα Μποζίνη και τη μουσική ο Μιχάλης Αβραμίδης, ενώ στον γενικό συντονισμό των Μποτσαρείων βρίσκεται η Έλενα Σιαξαμπάνη, Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου Καρπενησίου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ