28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Νέα πρόκληση Καλίν: Για το γεωτρύπανο πήραμε άδεια από τη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου

«Κανείς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων φίλων μας, δεν πρέπει να φοβάται το πλοίο Αμπντουλχαμίντ Χαν» ανέφερε σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι HABER 7 ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

«Η Τουρκία στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων μπορεί να πραγματοποιεί εργασίες εξερεύνησης και γεώτρησης στα δικά της χωρικά ύδατα και στις περιοχές που έχει αποκτήσει άδεια» ανέφερε ακόμη ο ίδιος, ενώ συνέχισε λέγοντας, μεταξύ άλλων:

Υπάρχουν έγγραφα που έχουμε στείλει στα ΗΕ, υπάρχουν άδειες που έχουν αποκτήσει από την «ΤΔΒΚ», υπάρχουν συμφωνίες που έχουμε κλείσει. 

Για μια περίοδο πάνω από δέκα χρόνια έχουμε ανακοινώσει και δηλώσει στα ΗΕ, δεν υπάρχει νομική βάση για ισχυρισμούς και απαιτήσεις από Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα ότι εισερχόμαστε σε περιοχές τους

Κάνουν πολλή φασαρία όταν εισερχόμαστε σε περιοχές που θεωρούν ντε φάκτο ως δικές τους. 

Εμείς στην πραγματικότητα δεν αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό, ακριβώς όπως στο παρελθόν το Oruç Reis και άλλα πλοία πραγματοποίησαν έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι το πλοίο Sultan Abdülhamid Han θα κάνει τις ίδιες έρευνες. 

Οι διαμφισβητούμενες περιοχές συνδέονται με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας. Από την πλευρά μας δεν υπάρχει καμία διαμφισβητούμενη περιοχή. 

Η Ελλάδα έχει τέτοιες μαξιμαλιστικές απαιτήσεις για τα νησιά – που για 7-8 μικρά νησιά στην περιοχή απαιτεί κυριαρχικά δικαιώματα για τη θαλάσσια έκταση των 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί πουθενά αλλού στον κόσμο. 

Η ελληνική πλευρά κάνει αυτό: Σχηματίζοντας μέτωπο κατά της Τουρκίας, προσπαθεί να ανοίξει γεωπολιτικούς και πολιτικούς χώρους για τον εαυτό της. Δεν θα ωφελήσει κανέναν εκτός από βραχυπρόθεσμα λαϊκιστικά κέρδη.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ