19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Νέες αυξήσεις στα καύσιμα, μια “ανάσα” από τα… 2,3€/λίτρο (!) η αμόλυβδη στα πρατήρια της Ευρυτανίας – 1,5 εκ. αιτήσεις για το Fuel Pass

Σε ιστορικά υψηλά βρίσκονται οι τιμές στις αντλίες των πρατηρίων καυσίμων. Η τιμή της αμόλυβδης τις πρώτες ημέρες του Μαΐου εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με τις αρχές Μαρτίου, όταν το αργό πετρέλαιο κυμαινόταν σε 120 δολάρια το βαρέλι, ενώ τώρα έχει διαμορφωθεί στα 105 δολάρια το βαρέλι. Ως μερική εξήγηση μπορεί να δοθεί η πτώση της τιμής του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 5%.

Ρεκόρ στην Ευρυτανία

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη 3/5/22 η μέση τιμή στην επικράτεια είχε διαμορφωθεί στα 2,1 ευρώ ανά λίτρο, όταν στις αρχές Μαρτίου ήταν στο 1,9 ευρώ ανά λίτρο. Από την άλλη η χονδρική τιμή για την αμόλυβδη έφτασε στα 1,623 ευρώ το λίτρο, όταν η κορύφωση της τον περασμένο Μάρτιο ήταν στα 1,628 ευρώ ανά λίτρο.

Την ακριβότερη βενζίνη από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν πληρώνουν (και) οι Ευρυτάνες. Σύμφωνα με το δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων, στις 3/5 η μέση τιμή διάθεσης της αμόλυβδης διαμορφωνόταν στα 2,211 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης πωλείται προς 1,961 ευρώ· η βενζίνη 100 οκτανίων «εκτοξεύθηκε» στα 2,385 ευρώ/λ. Μόνο σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα τα καύσιμα πωλούνται πιο ακριβά, με την Ευρυτανία να παραμένει ο νομός με τις υψηλότερες τιμές στην ηπειρωτική χώρα.

Την Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022, η αμόλυβδη στο Καρπενήσι έχει φθάσει να διατίθεται ακόμα και προς… 2,294 ευρώ ανά λίτρο (!), μια «ανάσα» από τα 2,3 ευρώ, ενώ το ντίζελ κίνησης ξεπέρασε τα δύο ευρώ και αγγίζει τα 2,1€/λίτρο.

Ιδιώτες και επαγγελματίες εκφράζουν την απόγνωσή τους για τις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα, καθώς το κόστος μετακίνησης έχει αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες, ενώ κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια μέχρι πού θα φθάσουν οι τιμές αλλά και πότε αναμένεται σχετική εξομάλυνση.

3 εκ. οι δικαιούχοι της επιδότησης

Την ίδια ώρα, πάνω από 1,5 εκατομμύρια αιτήσεις έχουν ήδη γίνει για την επιδότηση καυσίμων (Fuel Pass), ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. «Ήδη 1,2 εκατομμύρια έχουν προωθηθεί στα πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα για να γίνει η πίστωση στους iban είτε για να εκδοθούν οι προπληρωμένες κάρτες. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι περίπου το 30% του συνολικού αριθμού, που έχει εγκριθεί αφορά κάρτες αντί για πίστωση σε iban. Και αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα αλλαγή διότι οι προπληρωμένες κάρτες στα κινητά τηλέφωνα έχουν την διάσταση ότι αφορούν πληρωμή μόνο για αυτόν τον σκοπό», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι «το συνολικό πλήθος των δικαιούχων είναι περί τα 3 εκατομμύρια, η πλατφόρμα έχει ανοίξει για όλα τα ΑΦΜ, όλες οι πληροφορίες είναι στο voucher.gov.gr, να μπούνε οι πολίτες να δούνε αν είναι δικαιούχοι (…)».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ