Νέος Αναπτυξιακός Νόμος “Ελλάδα 2.0” / Ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ευρυτανία με επιχορήγηση μέχρι 80%

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος “Ελλάδα 2.0” / Ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ευρυτανία με επιχορήγηση μέχρι 80%

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος Ελλάδα 2.0, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προς το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 που θα αντικαταστήσει τον Νόμο 4399/16. Μέχρι τότε αναμένεται να έχει συμφωνηθεί και η ψήφιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ) για όλα τα κράτη- μέλη, οπότε και αναμένονται οι αυξημένες σε ποσοστά και ποσά επιδοτήσεις στην Ελλάδα.

Τα ποσοστά επιδότησης θα διαμορφώνονται, δυνητικά, έως 60% για μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για μεσαίες και 80% για μικρές, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό που ίσχυε στον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο, που έφτανε έως και το 55% και μόνο σε λίγες περιπτώσεις. Το μέγιστο ποσό της επιδότησης μπορεί να αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ ανά επένδυση.

Η επιχορήγηση για κάθε επένδυση θα φτάνει ακόμη και το 80% του προϋπολογισμού της, ενώ για την Ευρυτανία επιδοτούνται επενδύσεις όπως ενίσχυση του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αγροδιατροφής, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων, αύξηση της απασχόλησης, τεχνολογικός εκσυγχρονισμός κλπ.

Ο χρόνος από την υποβολή ενός επενδυτικού σχεδίου έως την αξιολόγηση και την ένταξη στο ανάλογο καθεστώς δεν θα ξεπερνά τις 60 ημέρες, ενώ εξασφαλίζει για τους επενδυτές ένα σταθερό φορολογικό συντελεστή για αρκετά χρόνια.

Για την υπαγωγή στις ενισχύσεις απαιτείται η ύπαρξη ελάχιστου ύψους του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο προσδιορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, και συγκεκριμένα ανέρχεται στο: α. ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις, β. ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις, γ. ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για μικρές επιχειρήσεις, δ. ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, ε. ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις, Αγροτικούς και Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Συμπράξεις.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα