19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ναυάγιο με μετανάστες στα Κανάρια Νησιά: Τέσσερις νεκροί και 29 αγνοούμενοι

Το λιμενικό της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε τέσσερις νεκρούς σε πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες και στο οποίο αρχικά επέβαιναν 34 άνθρωποι, στα ανοικτά των Κανάριων Νήσων. Λίγες ώρες νωρίτερα ένας μοναδικός επιζώντας είχε διασωθεί στη διάρκεια της νύκτας από εμπορικό πλοίο, κάτι που σημαίνει ότι 29 άνθρωποι αγνοούνται.

Η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Caminando Fronteras επεσήμανε από την πλευρά της στο Twitter ότι δέχθηκε κλήση για βοήθεια από το πλοιάριο αυτό στις 24 Σεπτεμβρίου, λίγες μόνο ώρες αφού αναχώρησε από τις ακτές της δυτικής Σαχάρας «με 34 επιβαίνοντες». «Στις 24 Σεπτεμβρίου λάβαμε ειδοποίηση για το πλοίο αυτό το οποίο είχε αναχωρήσει τα ξημερώματα από τις ακτές νότια της Λααγιούν», διευκρίνισε η Χελένα Μαλένο της Caminando Fronteras.

Έπειτα από μία εβδομάδα χωρίς καμία πληροφορία για την τύχη του, το πλοιάριο εντοπίστηκε νότια των Κανάριων Νήσων. Σε αυτό βρισκόταν «ένας άνδρας 26 ετών εντελώς εξαντλημένος και τέσσερα πτώματα. Λίγες ώρες αργότερα μάθαμε ότι πρόκειται για το σκάφος που αναχώρησε με 34 επιβαίνοντες», εξήγησε η ίδια.

«Οι 29 άλλοι χάθηκαν στον ωκεανό (…), μια νέα τραγωδία σε μια από τις πιο επικίνδυνες οδούς για τους μετανάστες, την οδό των Καναρίων», ένα ισπανικό αρχιπέλαγος στον Ατλαντικό, ανοικτά του Μαρόκου. Το πλοίο εντόπισε το ισπανικό λιμενικό περίπου 280 χιλιόμετρα από το νησί της Μεγάλης Κανάρια.

Από την αρχή του έτους περίπου 11.500 μετανάστες έχουν καταφέρει να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά από την Αφρική, με βάση τα στοιχεία της ισπανικής κυβέρνησης που αφορούν την περίοδο ως την 15η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την Caminando Fronteras, 978 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στο πιο κοντινό σημείο οι ακτές του Μαρόκου απέχουν μόνο 100 χιλιόμετρα από τα Κανάρια Νησιά. Αλλά οι περισσότεροι μετανάστες ξεκινούν από πιο νότια, με κάποιους να αναχωρούν από τη Μαυριτανία, 1.000 χιλιόμετρα μακριά. Η θαλάσσια αυτή οδός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη διότι στον ωκεανό υπάρχουν πολλά ρεύματα. Ο αριθμός των μεταναστών που αποπειρώνται να κάνουν τον διάπλου αυτό άρχισε να αυξάνει από τα τέλη του 2019, όταν εντάθηκαν οι περιπολίες στη Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ