27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Να γίνει κοινωνική συνείδηση ο προσυμπτωματικός έλεγχος”. Το Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

από την έντυπη έκδοση

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο και την ενθάρρυνση της πρόληψης, της ανίχνευσης και της θεραπείας του καρκίνου.

Με το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας “Να κλείσουμε την ψαλίδα στη θεραπεία του καρκίνου”, το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας στέλνει το δικό του μήνυμα για τη σημασία της πρόληψης, ενώ συστήνει στους ασθενείς να ακολουθούν την αγωγή που τους  χορηγεί ο θεράπων ιατρός τους, «αποφεύγοντας κάθε είδους αυτοσχέδιες θεραπείες που συστήνουν άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με την Ιατρική, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τον πόνο και την απόγνωση».

 Η ανακοίνωση του Κέντρου έχει ως εξής:

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί την Πολιτεία να ενστερνιστεί τις βασικές ιδέες για καθολικό δικαίωμα και ισότητα στη θεραπεία του καρκίνου, ειδικά σήμερα που οι εξατομικευμένες, αλλά και σωτήριες για τους πάσχοντες θεραπείες, έχουν υψηλό κόστος.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γίνονται περί τις 68.000 νέες διαγνώσεις καρκίνων, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται περίπου στους 33.000. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πρώην ασθενείς – επιζώντες καρκίνου, που ζουν πολλά και ποιοτικά χρόνια και φεύγουν από τη ζωή από άλλη αιτία. Η ελπίδα για θεραπεία έγινε πραγματικότητα, αλλά με τίμημα το υψηλό κόστος που ακόμα και τα πιο κραταιά συστήματα υγείας και ασφαλιστικοί φορείς πλούσιων κρατών δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν, καθώς αυξάνεται συνεχώς.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει στους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο να ακολουθούν πιστά την αγωγή που χορηγεί ο θεράπων ιατρός τους, αποφεύγοντας κάθε είδους αυτοσχέδιες θεραπείες που συστήνουν άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με την Ιατρική, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τον πόνο και την απόγνωση των ασθενών.

Πρέπει να γίνει κοινωνική συνείδηση ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος με μαστογραφία μετά τα 40, η κολονοσκόπηση μετά τα 50 και η ουρολογική εξέταση στους άνδρες μετά τα 50, μαζί με τη διακοπή του καπνίσματος, τον περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ, τον εμβολιασμό για τον HPV και την ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, μπορούν να μειώσουν στο ελάχιστο τα ποσοστά εμφάνισης νέων περιστατικών.

Ο Δ/ντής του Κέντρου Υγείας

Νίκος Παπανικολάου

Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός»

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ