Τα Λευκά Όρη, ο Ταΰγετος, το Σάος στη Σαμοθράκη, η Τύμφη και ο Σμόλικας στην Πίνδο και το όρος Χατζή στη Θεσσαλία τίθενται σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης, που ουσιαστικά θα απαγορεύει κάθε παρέμβαση η οποία θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης την περασμένη εβδομάδα, όπου παρουσιάστηκε η θεσμοθέτηση της πρωτοβουλίας «Απάτητα Βουνά».
Τώρα, με επιστολή του, ο Δήμαρχος Αγράφων ζητά να ενταχθούν και οι βουνοκορφές των Αγράφων σε καθεστώς ειδικής προστασίας.
Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή την οποία απέστειλε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, στον υφυπουργό κ. Αμυρά, στο Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τέλος στη ΜΚΠΟ «Πίνδος Περιβαλλοντική» ο κ. Καρδαμπίκης αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι-ες,
Ο Δήμος Αγράφων, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα θεσμοθέτηση για τα «Απάτητα Βουνά», καθώς και την ανάγκη για προστασία του πολύτιμου και παρθένου φυσικού του περιβάλλοντος, όπως μάλιστα αυτό αναδεικνύεται από την τρέχουσα περίοδο, όπου πολίτες, φορείς και αρχές σύσσωμοι αντιδρούν στην επικείμενη εγκατάσταση έργων ΑΠΕ σε όλες τις βουνοκορφές των Αγράφων, ζητά την μελέτη και ένταξη των κατάλληλα προσφερόμενων περιοχών του Δήμου στα “Απάτητα Βουνά”.
Τα συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ, ειδικά δε τώρα που το Περιφερειακό Χωροταξικό της Περ. Στερεάς Ελλάδας (2018) είναι μεταγενέστερο του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (2008) το οποίο δεν έχει ακόμα συνταχθεί, έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις του Δήμου Αγράφων, ενώ δεν εναρμονίζονται με τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ ΑΑΠ 299/14-12-2018), όπως αναφέρονται παρακάτω (…)».
Ολόκληρη η επιστολή Καρδαμπίκη: