26 Μαρτίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Νικαράγουα: Ένταλμα σύλληψης για τον βραβευμένο συγγραφέα Σέρχιο Ραμίρες – Κατηγορείται για συνωμοσία

Η δικαιοσύνη της Νικαράγουας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του συγγραφέα Σέρχιο Ραμίρες, που είχε τιμηθεί το 2017 με το βραβείο Θερβάντες –το σημαντικότερο στον κόσμο της ισπανόφωνης λογοτεχνίας–, καθώς κατηγορείται για «συνωμοσία», όπως πολλά ακόμη στελέχη της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα. Αυτό ανέφερε την Τετάρτη δικαστική πηγή.

Ο Σέρχιο Ραμίρες – άλλοτε στενός συνεργάτης του προέδρου – κατηγορείται για «υποκίνηση μίσους» και «συνωμοσία». Κατηγορίες που έχουν ασκηθεί επίσης σε βάρος πολλών άλλων αντιπολιτευόμενων και δυνητικών υποψηφίων για την προεδρία στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο στη Νικαράγουα.

Φέρεται ακόμη να έλαβε χρήματα από το Ίδρυμα Βιολέτα Μπάριος δε Τσαμόρο, θεσμό που κατηγορείται με τη σειρά του για απόπειρα υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας της Νικαράγουας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του κοινοποιήθηκε την Τρίτη στον λογοτέχνη, σε ρήξη από το 1995 με το Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN) του προέδρου Ορτέγα. Εγκατέλειψε τη Νικαράγουα τον Ιούνιο, αφού κατέθεσε ως μάρτυρας στο πλαίσιο της έρευνας σε βάρος του Ιδρύματος Βιολέτα Μπάριος δε Τσαμόρο.

Κατηγορείται επίσης πως έλαβε χρήματα από το πολιτιστικό Ίδρυμα Λουίσα Μερκάδο, με σκοπό την «αποσταθεροποίηση» της χώρας, σύμφωνα με τη νικαραγουανή εισαγγελία.

Ο Σέρχιο Ραμίρες, 78 ετών, υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης των σαντινιστών ανταρτών που πήραν την εξουσία το 1979, ανατρέποντας τη δικτατορία των Σαλασάρ. Ήταν αντιπρόεδρος της Νικαράγουας κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του κ. Ορτέγα (1985-1990).

Οι αρχές της Νικαράγουας έχουν ήδη απαγγείλει κατηγορίες για απόπειρα υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας ή συνωμοσία εναντίον του κράτους σε βάρος 34 αντιπολιτευόμενων, ανάμεσά τους επτά δυνητικών υποψήφιων για την προεδρία, δυνάμει νόμων που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο.

Συγγραφέας του μυθιστορήματος Castigo divino («Θεία τιμωρία»), ο κ. Ραμίρες είχε λάβει επίσης το βραβείο Alfaguara το 1998 για το βιβλίο του Margarita, está linda la mar («Μαργαρίτα, είναι ωραία η θάλασσα»).

Δύο μήνες προτού διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου, η δικαιοσύνη της Νικαράγουας έχει πλέον παραπέμψει σε δίκες πάνω από 20 αντιπολιτευόμενους που έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους πέντε δυνητικούς υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της Κριστιάνας Τσαμόρο, πρώην επικεφαλής του Ιδρύματος Τσαμόρο, που έφερε το όνομα της μητέρας της. Η Βιολέτα Μπάριος δε Τσαμόρο είχε εκλεγεί πρόεδρος το 1990 επικρατώντας του κ. Ορτέγα, 75 ετών, προτού ο τελευταίος επανέλθει στην εξουσία το 2007.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Νικαράγουα: Ένταλμα σύλληψης για τον βραβευμένο συγγραφέα Σέρχιο Ραμίρες – Κατηγορείται για συνωμοσία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ