Νοσταλγικές μνήμες ξύπνησαν στο Βελούχι, στο 34ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας – Χοροί και φαγοπότι (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

από την έντυπη έκδοση

Ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας «Ο Κατσαντώνης», ανέλαβε και έφερε εις πέρας με επιτυχία τη διεξαγωγή του 34ου τοπικού ανταμώματος Σαρακατσαναίων, που φιλοξενήθηκε στο Βελούχι (Αγ. Απόστολοι), την περασμένη Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024. Κάτω από τον παχύ ίσκιο των ελάτων, ντόπιοι και επισκέπτες συμμετείχαν σε παραδοσιακό γλέντι με χορό, τραγούδι και φαγοπότι.

Στο Βελούχι, σε έναν τόπο συνδεδεμένο με τη γνήσια σαρακατσάνικη ζωή, έγινε το 34ο αντάμωμα του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων ν. Φθιώτιδας «Ο Κατσαντώνης». Σε ένα φυσικό τοπίο που ξυπνά νοσταλγικές μνήμες του παρελθόντος στους παλιούς, αλλά παράλληλα φέρνει κοντά στα ήθη και έθιμα τους νέους, Ευρυτάνες, Φθιωτοί και επισκέπτες από πολλές περιοχές, συμμετείχαν σε ένα ωραίο γλέντι την Κυριακή 14/7, στο 34ο κατά σειρά αντάμωνα των Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας. Στο Βελούχι, σε έναν τόπο που φιλοξένησε γενιές και γενιές Σαρακατσαναίων και στις πλαγιές του μεγάλωσαν παιδιά με όλες τις σαρακατσάνικες παραδόσεις, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται αυτή η συνάντηση με στόχο «να κρατούμε ζωντανές τις παραδόσεις και να τις διαιωνίζουμε στις νέες γενιές», όπως λένε οι Σαρακατσαναίοι.

Το πρωί τελέστηκε Θεία λειτουργία στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, για να ακολουθήσουν, νωρίς το μεσημέρι, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις ανάδειξης των ηθών και εθίμων της νομαδικής ποιμενικής φυλής των Σαρακατσαναίων, γλέντι και χοροί με ζωντανή μουσική κ.α. Την ώρα που στα χαμηλότερα υψόμετρα η ζέστη ήταν ανυπόφορη, δεν ήταν λίγοι όσοι επέλεξαν να ανηφορίσουν ως τα 1.400 μέτρα του επιβλητικού Βελουχιού, ανάμεσα στις κορφές Κουμπί και Πικροβούνι, απολαμβάνοντας τη δροσιά κάτω από τα βαθύσκιωτα ελάτια, μαζί με φαγητό, παγωμένες μπίρες, αναψυκτικά κ.α..

Μεταξύ άλλων, το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) κ. Γρηγόρης Λέφας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων ν. Φθιώτιδας «Ο Κατσαντώνης» κ. Χρυσοβαλάντης Μάνδαλος, η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής & Δασικής Πολιτικής κα Κατερίνα Καλαντζή, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ.α. Αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχει η πρόθεση, το αντάμωμα στους Αγίους Αποστόλους να αναβαθμιστεί, και σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει η υλοποίηση έργου ανάπλασης του χώρου, με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να έχει ήδη ολοκληρώσει σχετική μελέτη.