29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Νταβαρίνος και Συκάρης φιλοδοξούν να γίνουν οι πρώτοι Έλληνες που ανεβαίνουν χειμώνα στον Καύκασο – Αποστολή με στόχο την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης

Χειμερινή ορειβατική αποστολή με στόχο την ανάβαση στο Elbrus (5.642 μέτρα) του Καυκάσου, την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, ξεκίνησε ο Αντώνης Συκάρης και ο Ευρυτάνας Θωμάς Νταβαρίνος. Μέχρι σήμερα, κανείς Έλληνας ορειβάτης δεν έχει φθάσει στην κορφή κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ανεβάζουν σημαντικά τον βαθμό δυσκολίας.

«Θέλουμε πολύ να τα καταφέρουμε», γράφει για την εν εξελίξει, φιλόδοξη αποστολή ο πολύπειρος Αντ. Συκάρης, που μαζί με τον πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων βρίσκονται ήδη στη Ρωσία.

«Φίλες και φίλοι η χρονιά ξεκινά με αρκετό κρύο και αέρα, είναι χειμώνας άλλωστε, και εμείς βρισκόμαστε στο Mineralnyye vody και οδεύουμε για το Terscol της Ρωσίας. Στόχος μας είναι να φθάσουμε στην ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, κάτι που αρκετοί Έλληνες ορειβάτες έχουν καταφέρει την καλοκαιρινή περίοδο, τον χειμώνα όμως κανείς», γράφει ο Συκάρης.

Στο παρελθόν, όπως λέει, έγιναν δυο ελληνικές προσπάθειες: «Η πρώτη το 2018, τότε μαζί μου ήταν ο Paul Ευμορφίδης και η Σοφία Δαμιανάκη, και το 2019 που είμασταν μαζί με τον Πάρι Κολιγίωτη. Και στις δυο αυτές αποστολές, η προσπάθειά μας σταμάτησε στο διάσελο των δυο κορυφών στα 5.350μ».

«Αν και το βουνό, όπως είναι γνωστό, δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες, εν τούτοις το μικροκλίμα της περιοχής συχνά δημιουργεί τον χειμώνα, καιρικές συνθήκες που συγκρίνονται ακόμα και με το K2. Θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -40-45c και το chill factor, με τους θυελλώδεις ανέμους που επικρατούν, να φθάνει ακόμα και τους -65c. Επίσης, πολλά τμήματα της διαδρομής καλύπτονται από γυμνό και πολύ σκληρό πάγο, κάτι σαν καραμέλα», εξηγεί για τον καιρό που -πιθανόν- θα συναντήσουν στον Καύκασο.

«Αυτήν την τρίτη φορά, βρίσκομαι εδώ με τον Θωμά Νταβαρίνο και θέλουμε πολύ να τα καταφέρουμε», δηλώνει και καταλήγει με τα εξής:

Νταβαρίνος και Συκάρης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με προορισμό τον Καύκασο. Στόχος η κορυφή του, στα 5.642 μέτρα

«Ασφαλώς η προσπάθεια μας θα είναι αυτόνομη και χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια, πιθανόν φέτος να μην υπάρχουν και άλλοι ξένοι ορειβάτες. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η χρονιά εξελίσσεται με δυσκολότερες καιρικές συνθήκες από τις δυο προηγούμενες χρονιές. Εμείς όμως… φέτος θέλουμε πολύ να τα καταφέρουμε.

Μείνετε κοντά μας, όπως ήσασταν κάθε φορά, γιατί είναι κάτι που το νιώθουμε, που μας συντροφεύει. Οι θερμές ευχές σας μπορούν, όπως έχει ξαναγίνει, να μας φθάσουν στην πρώτη χειμερινή ελληνική ανάβαση στο Elbrus 5.642m. Μαζί σας! Θέλουμε πολύ να τα καταφέρουμε!».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ