20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ντιμπέιτ στην ΕΡΤ: Κυρανάκης, Θεοχαρόπουλος, Γιαννακοπούλου διασταυρώνουν τα ξίφη τους 19 ημέρες πριν από τις εκλογές

19 μέρες πριν από τις κάλπες, η εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» με το Γιώργο Κουβαρά και τη συμμετοχή των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, Δημήτρη Κοτταρίδη και Κατερίνας Δούκα, φιλοξένησε ένα ντιμπέιτ με προσκεκλημένους εκπροσώπους κομμάτων για να παρουσιάσουν τις θέσεις του σε πέντε θεματικές ενότητες, Οικονομία, Κοινωνία, Θεσμοί, Εκλογικά διλήμματα και Μετεκλογικές Συνεργασίες.

Συμμετείχαν:

Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υποψήφιος βουλευτής ΝΔ στον Νότιο Τομέα Αθήνας
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα Αθήνας
Νάντια Γιαννακοπούλου, υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στον Δυτικό Τομέα Αθήνας

Οικονομία

Όπως ανέφερε ο Κ. Κυρανάκης, είχε ασκήσει έντονη κριτική στην αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη από το 2018 και τεκμηριωμένη, γιατί υποαποδίδει, αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που άλλαξε άποψη και τώρα ζητάει τη μείωσή του. Η κυβέρνηση προχώρησε σε 30 φορολογικές μειώσεις και απέδωσε η οικονομική της πολιτική, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο Θ. Θεοχαρόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει 10δισ. με απευθείας αναθέσεις, καθώς και ότι είναι θέμα επιλογής οι προτάσεις για την οικονομική πολιτική, με την κυβέρνηση να ενδιαφέρεται για την αύξηση των εσόδων για λίγους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τους πολλούς. Στάθηκε στο ζήτημα του ΦΠΑ ειδικά στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, λέγοντας πως πρέπει να μειωθούν.

Αναφερόμενη στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Ν. Γιαννακοπούλου, δήλωσε πως η σοσιαλδημοκρατία αυτοπροσδιορίζεται και δεν ετεροκαθορίζεται και μιλώντας για τα εργασιακά τόνισε ότι ως πότε θα ορίζεται ο κατώτατος μισθός όταν στην Ευρώπη υπάρχει ΕΓΣΣΕ και συμπλήρωσε πως πρέπει να επανέλθουν οι τριετίες και οι κλαδικές ΣΣΕ. Για τη ΔΕΗ δήλωσε ότι δεν έχει μπει θέμα επανακρατικοποίησης, αλλά ελέγχων.

Κοινωνία

Όπως επισήμανε ο Κ. Κυρανάκης, ερωτηθείς για τη ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ από τη ΝΔ εφόσον επανεκλεγεί, το εν λόγω σύστημα «χρειάζεται γιατρούς, νέους οι οποίοι θα έχουν τα κίνητρα να μπουν στο ΕΣΥ και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Δεν υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση στο bonus που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας. Δεν υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε ή να εξαναγκάσουμε γιατρούς να μπουν στο σύστημα. Δεν μπορώ να ισοπεδώσω μια πολιτική η οποία τουλάχιστον έκανε βήματα προς την σωστή κατεύθυνση».

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος, στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε το νόμο που αφορούσε στο «μπλόκο» για το κόμμα Κασιδιάρη και δεν έστειλε καν υπόμνημα όπως έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρύτερη Αριστερά έχει αποδείξει τους αγώνες απέναντι στην ακροδεξιά. Η θέση του Κασιδιάρη και των χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στη Βουλή. Καταθέσαμε τροπολογία η οποία αν είχε γίνει αποδεκτή θα είχε a priori βγει εκτός το κόμμα (…) Η δική μας λογική θα απέτρεπε όλη αυτή τη συζήτηση».

Για το εθνικό σύστημα Υγείας, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστο να μην έχει καταλάβει τίποτα η ΝΔ γι’ αυτά τα τρία χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης μιλά σήμερα για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων, εγκυκλίους για αντικαταστάσεις γιατρών αντί προσλήψεων».

Η Ν. Γιαννακοπούλου ως προς τις απώλειες στελεχών από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, και ερωτηθείσα σε ποιο κοινό απευθύνεται το κόμμα για ψήφους, επισήμανε: «Εμείς απαντούμε ασκώντας αντιπολίτευση, πάντα με αντιπρόταση, όχι ισοπεδωτισμό όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Οφείλουμε να κάνουμε όσο γίνεται πιο αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φαίνεται σε μια σειρά θεμάτων. ΤΟ ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που έχει αλλάξει την Ελλάδα κάνοντας τις μεγαλύτερες τομές και μεταρρυθμίσεις. Με την ιστορία και πορεία μας πάμε με τις δικές μας προτάσεις. Διεκδικούμε την διερευνητική εντολή προκειμένου πάνω σε αυτές να δούμε τι θα γίνει την επόμενη ημέρα».

Ενώ πρόσθεσε: «Όσοι έφυγαν και πλήγωσαν το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πια θέση στο δικό μας χώρο».

Ακολούθησε γύρος ερωτήσεων που τέθηκαν από πολιτικό σε πολιτικό.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ